De Business

Punem punctul pe știi

Premieră în Japonia: O femeie în fruntea unei bănci

joi, 06 martie 2014, 12:04
3 MIN
 Premieră în Japonia: O femeie în fruntea unei bănci

Pentru că o dată nu este încă un obicei, o femeie a fost desemnată, miercuri, în Japonia pentru a conduce o bancă a grupului financiar Nomura Holdings. Aceasta constituie o premieră pentru Japonia, indiferent de tipul de bancă, subliniază cotidianul francez Les Echos.

Chie Shinpo, 48 de ani, absolventă a prestigioasei universităţi Waseda, s-a angajat în 1989 la Nomura, unde a urcat treaptă cu treaptă în ierarhia de conducere, după ce a început ca agent de bursă în timpul bulei financiare.

Alte studii în SUA, schimbări recurente de posturi – Chie Shinpo a avut un parcurs atipic pentru o femeie în acest sector, învăţând multe de una singură şi inspirându-se de la ‘veterani’, după cum recunoştea ea într-un interviu acordat în decembrie unei publicaţii cu profil economic.

Din 2012, ea a devenit membră a comitetului director al Nomura Holdings, unde este în prezent responsabilă inclusiv de strategia pentru Asia.

Prin accederea, la 1 aprilie, la funcţia de preşdinte-director general (PDG) al Nomura Trust&Banking, această cvadragenară va ocupa un loc rezervat de obicei bărbaţilor, într-o Japonie unde funcţiile de conducere sunt aproape ‘o vânătoare de tip masculin’.

‘Că este bărbat sau că este femeie, eu nu-mi pun genul acesta de întrebări’, asigura, în ceea ce o priveşte, Chie Shinpo, într-un alt interviu recent.

Între timp, o altă femeie, Keiko Tashiro, a fost desemnată zilele acestea pentru a intra în consiliul de administraţie al Daiwa Securities Group, cum nu a mai fost niciodată cazul înainte, exceptând membrii externi.

În sectorul bancar, femeile sunt foarte bine reprezentate în funcţii de la baza piramidei (de exemplu, ele sunt numeroase la ghişee), dar se rarefiază pe măsura urcării în ierarhie, la fel ca în majoritatea altor sectoare şi în majoritatea altor ţări.

În cadrul personalului bancar, proporţia de femei se situează astăzi în jurul a 30-40%, dar scade la mai puţin de 10% în posturile de conducere, ajungând chiar la 0% în comitetele directoare. Principala cauză a acestei sub-reprezentativităţi generalizate o constituie obiceiul, opţional sau forţat, pe care îl au femeile de a-şi întrerupe evoluţia profesională pentru a naşte copii, fapt care îi determină pe angajatori să nu le ofere prea multe responsabilităţi şi să nu le sprijine în urcarea pe scara ierarhică. Atunci când femeile revin pe piaţa muncii, după ce şi-au ‘pus pe picioare’ copiii, ele se află adesea într-un statut precar şi/ sau parţial.

După ce a revenit la putere, în decembrie 2012, premierul conservator al Japoniei, Shinzo Abe, a făcut din relansarea economică prioritatea sa. Or, după cum afirmă Fondul Monetar International (FMI), dezvoltarea Japoniei ar putea fi stimulată dacă nivelul de activitate al femeilor ar fi mai ridicat, ceea ce presupune de asemenea ca ele să poată accede în posturi mai importante decât să rămână cantonate în funcţii de jos. (Agerpres)

Comentarii