De Business

Punem punctul pe știi

Preţul apartamentelor s-a oprit din creştere odată cu venirea iernii

marți, 08 decembrie 2015, 02:50
2 MIN
 Preţul apartamentelor s-a oprit din creştere odată cu venirea iernii

 Deşi preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare a scăzut uşor sau chiar a rămas constant în noiembrie faţă de luna octombrie în marile oraşe, a crescut însă cu circa 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

O analiză a celei mai cunoscute platforme dedicată tranzacţiilor imobiliare din ţară, imobiliare.ro, arată că situaţia este întâlnită la nivel naţional, însă cele mai mari creşteri au fost consemante în Cluj Napoca şi Timişoara, Iaşul situându-se la mijlocul clasamentului celor mai mari oraşe. „După cinci luni consecutive de creştere (din iunie până în octombrie), în noiembrie indicele Imobiliare.ro a avut o evoluţie descendentă. Astfel, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare la nivel naţional s-a diminuat cu 1,6%, de la 980 la 964 de euro pe metru pătrat util; cu toate acestea, valoarea actuală este cu 4,7% mai mare decât cea consemnată în perioada similară a anului trecut, respectiv 921 de euro pe metru pătrat.

Dintre marile oraşe, cele mai mari creşteri au fost consemnate în Cluj-Napoca şi Timişoara, în vreme ce la polul opus se situează capitala Bucureşti”, conform Imobiliare.ro. În capitala Moldovei, pretenţiile proprietarilor au rămas constante luna trecută comparativ cu luna octombrie, respectiv la o valoare de 862 de euro pe metru pătrat util. Însă, anul trecut, la sfârşitul lunii noiembrie, preţul mediu cerut de proprietarii ieşeni pentru un metru pătrat util era de 816 euro, respectiv cu 5,6% mai mic. Referitor strict la apartamentele vechi, preţul pe metru pătrat util s-a ieftinit cu 1,3% în ultimele 30 de zile, de la 838 euro la 827 euro, însă a crescut cu 3,4% comparativ cu anul trecut, când preţul era de circa 800 euro mp util. „Totodată, locuinţele noi s-au apreciat cu 0,8% luna trecută, de la 883 la 890 de euro pe metru pătrat, iar în decurs de un an cu 5,8%, de la 841 de euro pe metru pătrat”, potrivit datelor Imobiliare.ro. 

 

Comentarii