Prima prelevare din 2013 la Iaşi, ratată: victima are hepatită C

joi, 28 martie 2013, 02:50
2 MIN
 Prima prelevare din 2013 la Iaşi, ratată: victima are hepatită C

Deşi Iaşul este centru pentru toată Moldova, prelevările rămân extrem de puţine. În 2012 au fost doar două. Doritorii de organe sunt cu sutele.

De la începutul anului, la Iaşi nu a avut loc nicio prelevare de organe. În ciuda faptului că toate unităţile sanitare din municipiu sunt regionale, aici tratându-se bolnavi din toate judeţele Mol­dovei, până în prezent medicii ieşeni nu au raportat niciun posibil donator de organe aflat în moarte cerebrală. Singurul candidat pentru un transplant de organe, de anul acesta, a venit de la Galaţi, dar nici acesta nu a reprezentat un caz valid. „Pre­levarea de organe nu s-a putut realiza întrucât s-a depistat, în urma investigaţiilor, că dona­toa­rea era purtătoare de virus C“, a declarat dr. Raluca Nea­gu, coordonatorul programului de prelevare şi transplant de la Iaşi.
Pacienta ale cărei organe ar fi putut salva vieţi suferise un accident vascular hemoragic, iar medicii gălăţeni, în ciuda eforturilor, nu i-au mai putut susţine funcţiile vitale. Familia a fost anunţată imediat şi, pentru că nu se ştia ca femeia să sufere de alte afecţiuni, s-a luat hotărârea de a i se dona organele. Întrucât la Ga­laţi nu se puteau face inves­tigaţiile necesare în momentul respectiv, s-a luat legătura cu medicii de la cel mai mare spital din Moldova. Corpul femeii a fost adus la Spitalul „Sf. Spi­ridon“ pentru evaluări, însă în urma acestora s-a depistat pre­zenţa virusului hepatic C, mo­ment în care calitatea de donator a pacientei aflate în moarte cerebrală a fost contestată. Astfel, prima posibilă prelevare de organe de anul acesta, ce ar fi putut avea loc în Iaşi, a fost o alarmă falsă. Nici în 2012 situaţia nu a fost roz, finalizându-se doar două transplanturi.
Luna trecută, 184 de persoane se aflau pe lista de aşteptare în vederea unui transplant renal la Spitalul „C.I. Parhon“ şi peste 100 se aflau sub supraveghere de specialitate după ce au primit un ri­nichi nou. Anul trecut, doar şapte astfel de operaţii s-au mai făcut la Iaşi. În acelaşi timp, peste 100 de pacienţi aşteaptă şansa unui transplant de cornee la Clinica de Of­tal­mologie a Spitalului „Sf. Spi­ridon“.
 

Comentarii