Primăria Iaşi a absorbit doar 51% din fondurile europene puse la dispoziţie. Proiectele care vor pierde bani europeni

joi, 22 octombrie 2015, 01:56
5 MIN
 Primăria Iaşi a absorbit doar 51% din fondurile europene puse la dispoziţie. Proiectele care vor pierde bani europeni

Modernizarea căminului de pensionari „Sf. Cuvioasa Parascheva” se va termina cu bani de la Consiliul Local, acelaşi lucru se va întâmpla şi cu reabilitarea Splai Bahlui mal drept. Şi alte proiecte nu vor fi finalizate complet până la sfârşitul anului 

Municipalitatea a reuşit să atragă de la Uniunea Europeană doar puţin peste jumătate din banii europeni pe care i-a avut la dispoziţie în perioada 2007 – 2013. Problemele din implementare şi anchetele DNA au dus la situaţia în care, cu două luni înainte de finalul exerciţiului bugetar, gradul de absorbţie să fie de 51%, respectiv puţin peste 55 milioane euro.
 
Acest procent plasează Iaşul pe locul doi în ţară, după Craiova (cel mai bun procent), podiumul fiind închis de Cluj, cele trei oraşe ocupând aceleaşi poziţii şi la sfârşitul anului trecut. Este un clasament realizat în funcţie de gradul de absorbţie a fondurilor europene de către polii de creştere. Informaţia a fost furnizată ieri de coordonatorul polului de creştere Iaşi, Georgeta Smădu, din cadrul Agenţiei de Dezvolvare Regională Nord-Est (ADRNE).
 
În martie 2015, o analiză a „Ziarului de Iaşi” a dezvăluit că, la vremea respectivă, gradul de absorbţie la Primărie era de 29%, iar date oficiale publicate în mai 2015 au arătat un grad de 36,2%. Gradul de absorbţie este calculat raportând rambursările efective făcute de către Comisia Europeană la suma totală pe care Iaşul a avut-o la dispoziţie în calitate de pol de creştere (circa 111 milioane euro).
 
Demn de precizat în acest context este faptul că Uniunea Europeană nu a mai rambursat către Primărie fonduri pe şase proiecte încă de la începutul anului trecut, după ce DNA a început o anchetă. „Pentru a nu fi blocate acele investiţii, finanţarea a fost continuată pe aşa-numitul sistem de cereri de plată cu bani de la bugetul Ministerului Dezvoltării proveniţi din diverse împrumuturi. (…) Sperăm ca, pe final de an, cel puţin în urma discuţiilor cu autoritatea de management, toate aceste cereri vor fi înaintate către Comisie, urmând să fie rambursate şi sperăm ca toate proiectele care sunt acum în analiză la diverse instituţii să se clarifice situaţia lor, context în care procentul va creşte într-un mod consistent”, a declarat Smădu.
 
Care sunt proiectele care trec termenul de 31 decembrie 2015
 
Municipalitatea înregistrează întârzieri la aproape toate proiectele aflate în implementare. Din cele 19 proiecte finanţate până acum, 14 sunt încă în implementare, cu procente de realizare cuprinse între 40% şi 99%. Potrivit lui Chirica, unul dintre proiectele pentru care Primăria va fi nevoită să continue finanţarea cu bani de la bugetul local în 2016 constă în modernizarea căminului de pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva”.
 
Proiectul are o valoare de 10,9 milioane lei şi, în prezent, este implementat doar în proporţie de 40%. Investiţia a demarat în iunie 2013, dar contractul de execuţie a fost reziliat în septembrie 2014, în contextul în care constructorul iniţial a intrat în faliment, şi abia în iulie 2015 a fost semnat un nou contract. „Nu se va finaliza până la sfârşitul acestui an, sub nicio formă. Oricum era necesară această investiţie, o vom susţine până la finalizare, mulţumim finanţatorului că a avut îngăduinţă şi mergem până la capăt”, a declarat Chirica.
 
El nu a putut estima câţi bani va aloca municipalitatea în 2016 pentru finalizarea investiţiei. Însă cert este că proiectul trebuie încheiat cel târziu în iunie 2016 întrucât, în caz contrar, Primăria va fi obligată să returneze Comisiei Europene întreaga valoare a asistenţei financiare nerambursabile, chiar dacă banii au fost cheltuiţi până la închiderea oficială a exerciţiului bugetar european (31 decembrie 2015).
 
Un alt proiect care va fi acoperit aproape integral din fonduri publice este cel privind reabilitarea Splai Bahlui mal drept (44 milioane lei). În acest caz, nici măcar nu a fost semnat contractul de execuţie. „Acest proiect s-a lovit de meteahna veşnică, care se numeşte contestaţie. Voi da în judecată contestatarul şi îi voi cere bani să facem malul drept dacă dă Dumnezeu şi nu va avea el dreptate, iar părerea noastră este că nu a avut dreptate când a făcut contestaţia, s-a cam riscat, asta este, te rişti, plăteşti”, a precizat Chirica.
 
Contestatarul este asocierea Viarom – Conest, ultima firmă fiind implicată în numai puţin de nouă contracte de execuţie în cadrul proiectelor europene derulate de primărie. Probleme sunt şi la refacerea Splai Bahlui mal stâng (18 milioane lei), cel mai recent proiect demarat de primărie, unde lucrările au început în urmă cu două luni.
 
Totodată, alte două proiecte europene care vor fi finalizate după 31 decembrie constau în lucrări la Colegiul de Informatică „Grigore Moisil” (4,6 milioane lei) şi la Şcoala 33 „M. Kogălniceanu” (1,8 milioane lei). Un proiect european ratat de Primăria Iaşi este cel privind amenajarea plajei Nicolina (20,3 milioane lei), contractul de finanţare europeană fiind reziliat în primăvara acestui an după ce municipalitatea a întârziat procedurile de licitaţie.
 
În schimb, banii au fost realocaţi pentru Splai Bahlui mal stâng. În ceea ce priveşte celelalte proiecte, cele mai avansate în finalizare vizează lucrări la Mănăstirea Golia şi la liniile de tramvai (ambele câte 99%), urmate de reabilitarea axei sud Podu Roş – Nicolina (90%), pasajul Octav Băncilă (90%), Muzeul Municipal (80%), sistemul de management al traficului (75%) şi refacerea zonei Lăpuşneanu – Piaţa Unirii (53%).
 
 

Comentarii