Priviţi cu ce maşină s-au transportat pacienţii la spital. A înconjurat Pământul de 20 de ori

luni, 23 februarie 2015, 02:51
2 MIN
 Priviţi cu ce maşină s-au transportat pacienţii la spital. A înconjurat Pământul de 20 de ori

Spitalul de Infecţioase a rămas de la sfârşitul anului trecut fără maşină de intervenţii în caz de urgenţă. Autosanitara Dacia din dotare, având o vechime de 21 de ani, s-a defectat, iar spitalul nu a mai putut găsi piesele necesare

Cea mai veche ambulanţă din Iaşi şi-a dat obştescul sfârşit. Maşina de Salvare a Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi este trasă pe dreapta din luna octombrie a anului trecut.

Autosanitara nu mai poate transporta pacienţii spitalului pentru investigaţiile interclinice deoarece, după nu mai puţin de 21 de ani de funcţionare, s-a defectat definitiv, iar în comerţ nu se mai găsesc piesele de care ar avea nevoie.

45 km/zi, continuu timp de 20 de ani

În prezent, instituţia medicală a încheiat un contract de colaborare cu Serviciul de Ambulanţă Judeţean, care, atunci când spitalul are nevoie să transporte pacienţii la celelalte unităţi sanitare, trimite ambulanţe la sediul Spitalului de Boli Infecţioase (foto).

Însă, în unele cazuri, având în vedere aglomerarea de la SAJ, maşinile solicitate ajung mai greu la spital. Salvarea a funcţionat din 1993 până acum câteva luni. În cei peste 20 de ani în care a transportat pacienţii, a înregistrat peste 800.000 de kilometri la bord, în jur de 40.000 de kilometri pe an, peste 3.300 de kilometri pe lună, şi deci peste 100 de kilometri în fiecare zi.

„Maşina s-a defectat de mai multe ori, însă acum nu mai poate fi reparată pentru că nu se mai găsesc pe piaţă piese corespunzătoare“, a spus dr. Irina Teodorescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase. Medicul a mai spus că maşina, marca Dacia 1310, a transportat bolnavi pe la toate celelalte unităţi medicale din oraş.

Pacienţii mergeau la „Socola“, la Pneumoftiziologie, la Spitalul „Sfântul Spiridon“, „Parhon“ sau maternităţi însoţiţi de un asistent medical din spital. În plus, bolnavii erau transportaţi şi pentru investigaţii de computer tomograf sau imagistică prin rezonanţă magnetică.

Spitalul vrea maşină nouă

„Acum, maşina nu mai prezintă siguranţă pentru pacienţi, şi nici nu mai este sigură pe străzile din oraş. Spitalul şi-a propus de mai mulţi ani să achiziţioneze o ambulanţă nouă. Ne dorim, şi sperăm că anul acesta vom achiziţiona una nouă“, a mai spus dr. Irina Teodorescu (foto).

Speranţele conducerii spitalului pot prinde contur în funcţie de noul buget al unităţii medicale pe anul în curs, care va fi aprobat de Consiliul Judeţean. Costul unei ambulanţe noi este de circa 40.000 de euro.

„Este un proiect prioritar pentru spital, dar deocamdată nu cred că avem bani să achiziţionăm o ambulanţă nouă. Poate după rectificările bugetare vom reuşi să dotăm spitalul. Până atunci, colaborăm cu Serviciul de Ambulanţă“, a spus dr. Andrei Vâţă, manager interimar al unităţii medicale.

 

Comentarii