Probele obţinute în mod ilegal pot fi folosite doar când sunt în favoarea acuzatului

marți, 04 februarie 2014, 12:28
1 MIN
 Probele obţinute în mod ilegal pot fi folosite doar când sunt în favoarea acuzatului

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a decis marţi că percheziţia este dispusă de judecătorul instanţei de judecată competente, în loc de instanţa de judecată, aşa cum era iniţial, iar o probă obţinută în mod ilegal poate fi folosită doar când aceasta este în favoarea celui acuzat.

La capitolul Dreptul la apărare, comisia a modificat un articol care se referă la percheziţie, astfel încât aceasta este dispusă de judecătorul instanţei de judecată competente şi se efectuează în condiţiile şi în formele prevăzute de lege, forma iniţială a articolului fiind "percheziţia se dispune de instanţa de judecată".

Un amendament introdus la acest capitol stipulează că este interzisă folosirea unei probe obţinute în mod ilegal, cu excepţia cazului când aceasta este în favoarea celui acuzat.

De asemenea, comisia a introdus în prevederile privind secretul corespondenţei datele de localizare şi mijloacele de comunicare electronice.

"Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al datelor de trafic, al convorbirilor telefonice, al datelor de localizare şi altor comunicări efectuate prin mijloace electronice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil şi garantat", este articolul votat de comisie. (Agerpres) 

Comentarii