Procesul cavalerului de onoare care a accidentat mortal o bătrână

miercuri, 05 iunie 2013, 01:50
3 MIN
 Procesul cavalerului de onoare care a accidentat mortal o bătrână

Emilian Prodan, fiul patronului firmei de transport Prodan Impex, a fost trimis ieri în judecată fiind acuzat de ucidere din culpă.

După doi ani de anchetă, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au trimis ieri în judecată şoferul care în iunie 2011 a lovit mortal, în timp ce mergea la o nuntă, o bătrână. Procurorii îl acuză pe Emilian Prodan (24 de ani), fiul lui Victor Prodan, patron la firma de transport Prodan Impex, de ucidere din culpă.

Potrivit procurorilor, pe 11 iunie 2011, în jurul orei 15.45, tânărul se deplasa împreună cu alte persoane cu un autoturism Rover pe bulevardul Carol I. În dreptul, magazinului Super Copou, maşina condusă de Emilian Prodan, deşi nu circula cu viteză foarte mare, a acroşat-o pe Saveta Gurăgată, de 85 de ani, care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni din acea zonă. Victima a suferit leziuni grave şi a fost transportată la spital, însă medicii nu au mai putut să o salveze. Ea a fost diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral, dar şi fracturi de stern sau coaste.

Buchetul de flori de pe maşină i-a blocat vizibilitatea

În ziua accidentului, Emilian Prodan era cavaler de onoare la nunta unor prieteni. În aceeaşi maşină cu el se afla şi mireasa care ar fi trebuit să ajungă în Dealul Copoului pentru şedinţa foto. Poliţiştii ajunşi la faţa locului l-au testat pe Prodan cu alcooltestul, aflând că acesta nu consumase alcool înainte de a se urca la volan.

În timpul anchetei, tânărul şi-a recunoscut vina, însă a dat vina pe aranjamentul flori amplasat pe maşina sa, care i-ar fi obturat vizibilitatea în momentul impactului.

„Inculpatul declară că înainte de intersecţia cu strada care face accesul spre Liceul Garabet Ibrăileanu (str. Oancei) a sesizat că pe banda unu se deplasa un autoturism a cărui marcă nu o cunoaşte şi care a virat la dreapta pe strada anterior menţionată, iar anterior virajului acest autoturism a circulat paralel cu autoturismul său şi i-a «obturat vizibilitatea spre trotuar şi partea de început a marcajului trecere pentru pietoni». Inculpatul mai declarat că, pe tot traseul, vizibilitatea i-a fost afectată de ornamentul floral care era amplasat pe mijlocul capotei motor. Astfel, inculpatul a precizat că «avea o vizibilitate bună mai mult la distanţa mare decât în imediata apropiere a autoturismului“, se arată în rechizitoriu.

Pentru a-şi întări afirmaţiile, Emilian Prodan a înaintat procurorilor, în timpul anchetei, un CD cu imaginile surprinse de camerele de supraveghere în momentul impactului. „S-a constatat că, în momentul producerii accidentului, de pe capota motor a căzut pe carosabil un ornament floral, iar imediat după producerea impactului cu victima, autoturismul a fost oprit cu partea din spate pe trecerea de pietoni“, se mai arată în rechizitoriu.

Potrivit Codului Penal, pentru infracţiunea de ucidere din culpă, Emilian Prodan poate fi condamnat cu o pedeapsă de la doi la şapte ani de închisoare. Procesul urmează să înceapă la Judecătoria Iaşi.
 

Comentarii