De Business

Punem punctul pe știi

Producătorul de vinuri Gramma se luptă cu Fiscul pentru supravieţuire

joi, 21 ianuarie 2016, 02:50
3 MIN
 Producătorul de vinuri Gramma se luptă cu Fiscul pentru supravieţuire

Casa Olteanu şi-a crescut vânzările şi a efectuat plăţi către creditori, dar Finanţele au continuat procesul prin cer falimentul societăţii.

 

Cunoscuta companie producătoare a vinurilor Gramma, Casa Olteanu, continuă să-şi plătească creditorii conform planului de reorganizare, dar este ameninţată de Fiscul ieşean, care îi cere falimentul. Următorul termen în dosar are loc chiar astăzi, iar în cazul în care se decide o pronunţare dezavantajoasă, în sensul aprobării intrării în faliment, societatea va fi lichidată. În schimb, potrivit ultimului raport al administratorului judiciar, firma Casa Olteanu şi-a crescut vânzările şi a efectuat plăţi către creditori.

Partea de producţie a reprezentat segmentul pe care s-a pus accentul, întrucât august-septembrie-octombrie sunt lunile în care societatea debitoare pregăteşte recolta, recoltează şi începe vinificaţia. Totodată s-a procedat şi la îmbutelierea vinului din stocul deja existent. În ceea ce priveşte segmentul de promovare, societatea a continuat seria evenimentelor şi degustărilor la nivel naţional, activităţi menite să pună consumatorul în contact cu vinurile pe care le produce în ideea de a sublinia calitatea lor şi creşterea vizibilităţii. Din punct de vedere al vânzărilor, acestea au crescut prin încheierea de contracte atât cu parteneri noi, cât şi cu cei existenţi. În perioada 27.06.2015 – 27.09.2015 societatea a încheiat contracte în valoare de aproximativ 630.000 lei”, potrivit raportului administratorului judiciar Management Reorganizare Lichidare.

Din acelaşi raport reiese că pentru primul an de implementare a planului de reorganizare a fost respectat programul de plăţi, sumele apreciate a fi plătibile fiind încasate de creditorii garantaţi (BCR şi AJFP Iaşi) şi deţinătorii creanţelor salariale. În schimb, pentru al doilea an de reorganizare, respectiv primele trei trimestre din an, au fost efectuate plăţi într-un oarecare procent, şanse de revenire existând doar în trimestrul actual, ultimul din anul al doilea de reorganizare. Astfel, creditorii garantaţi trebuiau să încaseze circa 269.000 lei, dar au primit doar 26.330 lei, iar comuna Bârnova a încasat 13.000 lei din cei 15.600 lei programaţi. În toate aceste luni, încasările societăţii au permis atât acoperirea unei părţi din masa credală, cât şi susţinerea activităţii, respectiv plata salariilor, a zilierilor, a furnizorilor sau a utilităţilor. La finalul lunii noiembrie, societatea avea, în bancă şi în casierie, un sold de 135.000 lei pentru a-şi derula în continuare activitatea.

Potrivit tabelului de creanţe, creditorii firmei Casa Olteanu au de recuperat peste 4,6 milioane lei, sumă ce ar trebui stinsă integral la finalul implementării planului de reorganizare în decursul a trei ani. Societatea Casa Olteanu a fost înfiinţată în 2005 şi este deţinută de familia preotului din satul Vişan, Gabriel Olteanu, care deţinea, în această zonă, prin moştenire, 20 de hectare de teren. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii