Articolele recente din „Ziarul de Iaşi“ au avut ecou până peste Carpaţi

Răsare soarele şi pe strada frizeriei lui Ionuţ, tânărul de la Casa de Copii

miercuri, 19 aprilie 2017, 02:02
4 MIN
 Răsare soarele şi pe strada frizeriei lui Ionuţ, tânărul de la Casa de Copii

Cazul disperat al tânărului ieşean provenit din centrele de plasament care a reuşit pe cont propriu să pornească o afacere proprie şi să-şi întemeieze o familie, în condiţiile în care mulţi dintre cei ca el ajung la majorat direct în boscheţi, a impresionat reprezentanţii unei fundaţii cu sediul în Maramureş. „Home and Hope for Children“ îl va ajuta pe Ionuţ pe termen scurt să-şi plătească chiria la apartamentul familiei şi la frizerie, iar pe termen lung vrea să îl includă într-un program de mentorat. Ionuţ va avea astfel posibilitatea să le insufle curaj şi altor copii instituţionalizaţi ajunşi la majorat, pentru a-şi lua viaţa în propriile mâini şi a-şi face un rost, după modelul său.

Ionuţ Muscu, tânărul de la Casa de Copii care şi-a deschis o frizerie şi se afla în situaţia de a dormi în salon împreună cu cei trei copii ai săi şi soţia nevăzătoare, a primit un ajutor nesperat, iar, pentru cel puţin jumătate de an, nu se mai află în pericol. Sprijinul a venit de la Fundaţia „Home and Hope for Children“, o organizaţie neguvernamentală internaţională care, în România, are centrul în Baia Mare.

„Am început să-l ajutăm pe Ionuţ după ce Direcţia pentru Protecţia Copilului ne-a trimis acum vreo 3 săptămâni articolul din «Ziarul de Iaşi» pentru a analiza situaţia şi pentru a găsi o modalitate de a-l ajuta. Ne-a impresionat situaţia lui Ionuţ, mai ales că el este unul dintre exponenţii celor care au părăsit sistemul de protecţie şi care au reuşit să-şi pună oe picioare o mică afacere, şi nu am vrea să eşueze. Din punctul acesta am vrea să-l sprijinim“, a declarat Radu Tohă­tan, manager al Departamentului de Opera­ţiuni din cadrul Fundaţiei „Home and Hope for Children“.

„Vrem să-i securizăm afacerea“

Deocamdată, reprezentanţii fundaţiei încă analizează cazul lui Ionuţ, pentru a găsi o modalitate prin care să îl poată ajuta pe termen lung, însă, pentru o jumătate de an, acesta va primi lunar câte 2.000 de lei pentru plata celor două chirii, pentru salon şi pentru apartamentul în care locuieşte.

Pe lângă faptul că Ionuţ provine dintr-un centru de plasament, iar cei de la „Home and Hope for Children“ doresc ca afacerea să-i rămână pe picioare, unul dintre scopurile fundaţiei este şi acela de prevenire a abandonului, şi chiar dacă, în cazul copiilor lui Ionuţ, acest risc este minim, un ajutor a fost necesar.

„Noi, având un program extins de prevenire a desprinderii copilului de familie, am considerat că este important să-i oferim un sprijin, urmând ca, în perioada următoare, împreună cu el, să vedem ce forme de sprijin ar mai avea nevoie pentru a-şi securiza afacerea. De asemenea, intenţionăm să-i găsim un loc unde poate să rămână cu familia cel puţin pe termen mediu“, a mai specificat Radu Tohătan.

Un alt sprijin pe care cei de la Fundaţia „Home and Hope for Children“ îl au în plan este acela de a oferi un ajutor ideii lui Ionuţ, aceea de a deschide un salon unde copiii din centrele de plasament să aibă posibilitatea de a învăţa o meserie, şi poate pentru a lucra pe viitor. De asemenea, reuşita lui Ionuţ este un model pentru copiii instituţionalizaţi, iar propriul exemplu le poate creşte încrederea în sine a copiilor din centrele de plasament.

„Tinerii din centrele de plasament au nevoie de mentori“

„Ne place ideea, pentru că ştim situaţia tinerilor din sistemul de protecţie, că au nevoie de mentori care să-i încurajeze, şi sper să-l prindem pe Ionuţ şi într-un program de mentorat pe viitor, de vreo două sau trei ori pe an, să se întâlnească cu tinerii din centre şi să le spună, pe lângă specialişti, cineva care a fost ca ei, că se poate, că trebuie să încerce şi să aibă curaj“, declară managerul din Baia Mare al fundaţiei.

În prezent Ionuţ Muscu încă aşteaptă să urce pe lista pentru locuinţe sociale, acesta fiind pe poziţia a XIII-a. O astfel de casă l-ar ajuta pe termen lung, scăpând astfel de grija că va putea fi evacuat şi să se poată concentra pe afacerea pe care şi-a deschis-o: un salon în zona Baş Ceauş – Pădurii, lângă spălătoria auto din intersecţie. O afacere care îi asigură traziul zilnic lui şi familiei, dar care nu este suficient de prosperă încât să îi permită să achite cele două chirii, a apartamentului şi a spaţiului frizeriei.

VEDEȚI ȘI:

Drama tânărului de la Casa de copii ce şi-a deschis singur o frizerie: ar putea ajunge din nou în stradă

 

Comentarii