De Business

Punem punctul pe știi

Regele comerţului cu fructe şi legume din Iaşi îşi fentează din nou creditorii

Incă o firmă a turcului Ordek Yuksel a intrat în faliment lăsând în urmă datorii greu de acoperit.

joi, 26 martie 2015, 02:50
2 MIN
 Regele comerţului cu fructe şi legume din Iaşi îşi fentează din nou creditorii

Turcul Ordek Yuksel, cunoscut afacerist din domeniul comerţului cu fructe şi legume, şi-a băgat o nouă firmă în faliment după ce nu şi-a mai putut plăti datoriile către creditorii privaţi şi bugetul de stat. Potrivit sentinţei prin care societatea Biorom Fruct SRL a intrat în faliment, Yuksel a motivat cererea prin faptul că „starea financiară a societăţii se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti”.

Datoriile firmei către furnizori sunt de peste 288.000 lei, iar către bugetul de stat de peste 97.000 lei, toate având o vechime mai mare de 60 de zile. „Debitoarea a solicitat a fi supusă procedurii simplificate de insolvenţă, manifestându-şi intenţia de a-şi lichida averea, întrucât se află în imposibilitate obiectivă de a realiza venituri care să acopere cheltuielile curente şi plata datoriilor. Astfel, aşa cum rezultă din actele contabile depuse la dosar (cu precădere cele care reflectă datoriile, precum şi sumele din conturile casă şi bănci), debitoarea are datorii scadente către creditorii săi şi nu dispune de lichidităţi suficiente pentru achitarea datoriilor scadente. Potrivit actelor contabile, debitoarea a înregistrat în anul 2014 datorii de peste 300.000 lei. A declarat creditori furnizori ale căror creanţe sunt certe, lichide şi exigibile. Analizând balanţele de verificare, instanţa constată că în conturile sale la bănci şi casă societatea nu are disponibil”, se arată în sentinţa de confirmare a deschiderii procedurii falimentului.

În 2013, cu 8 angajaţi, Yuksel a reuşit să aibă o crifră de afaceri de 2,8 milioane lei şi un profit de 196.000 lei. Cea mai importantă firmă a turcului care în anii 2000 era şi acţionar la clubul de fotbal Politehnica Iaşi este Grup XL Company, societate cu acelaşi profil, aflată în insolvenţă, şi care în 2013 avea afaceri de 11 milioane lei, pierderi de 1,4 milioane lei şi datorii totale de 11,2 milioane lei. Yuksel mai apare ca acţionar şi la firma XXL&COM din Şcheia, Suceava, unde a avut în 2013 afaceri de 11,5 milioane lei, profit de 321.000 lei şi datorii de 6,7 milioane lei.

 

 

Comentarii