Nu era greu de intuit: pentru majorări salariale, Primăria ia bani din economia privată

Restaurantele, fast-foodurile şi cofetăriile vor plăti taxe mai mari

marți, 30 mai 2017, 01:50
2 MIN
 Restaurantele, fast-foodurile şi cofetăriile vor plăti taxe mai mari

De exemplu, un fast-food care plăteşte acum 1.400 de lei, anul viitor va scoate din cont 3.500 de lei.

Primăria vrea să mărească diverse taxe locale pentru a acoperi creşterile salariale. În general, majorările fac referire la taxe speciale şi sunt de 20% sau 31%, iar cei mai afectaţi vor fi întreprinzătorii. Taxele care vor creşte cu 31% fac referire la utilizarea temporară a locurilor publice, la organizarea de şantier, folosinţa terenului agricol şi a domeniului public pentru aparate de autoservire. Totodată, o creştere de 31% va fi şi în cazul taxei pentru desfăşurarea mai multor tipuri de activităţi (agrement, circuri, spectacole în aer liber, alte evenimente şi activităţi cu caracter temporar). De asemenea, taxe mai mari, pentru autorizarea anuală, vor plăti firmele care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică.

Spre exemplu, dacă în acest an un fast-food achita 1.398 de lei, în 2018 va scoate din cont 3.500 de lei. În aceeaşi situaţie sunt şi cofetăriile, ceainăriile, cantinele şi terasele/grădini de vară. În cazul în care suprafaţa pe care acestea îşi desfăşoară activitatea este mai mare de 500 mp, atunci taxa va creşte de de la 2.097 la 5.000 de lei. Şi în restul activităţilor de alimentaţie publică au fost prevăzute creşteri pentru avizele anuale, majorările fiind cuprinse între 19% şi 66%. De exemplu, un restaurant clasic, cu o suprafaţă de peste 500 mp, va achita 8.000 de lei în 2018 faţă de 6.000 de lei în 2017. O altă majorare, de 27%, vizează taxele speciale din cadrul Biroului Avize Mici Întreprinzători (eliberare aviz de principiu, eli­berare autorizaţii). Totodată, ieşenii care vor alege să se căsătorească sâmbătă vor achita 97 de lei (faţă de 74 de lei în 2017), în timp ce duminica taxa va fi de 255 de lei (faţă de 194 de lei în 2017). Creşteri vor fi şi în cazul taxelor speciale din cadrul Biroului de Protecţie Civilă, respectiv de 31%, în funcţie de suprafaţa construcţiilor.

Aceeaşi majorare este prevăzută şi în cazul taxelor speciale de la Birou Versanţi, ale Biroului de Străzi Municipale sau ale Biroului Re­glementare Transporturi Urbane. Inclu­siv parcarea în spaţiile speciale amenajate va creşte cu 33% (de la 1,5 lei/oră la 2 lei/oră). Alte majorări vizează unele taxe de la Baia Publică sau închirierea unor terenuri la Ciric. Proiectul taxelor şi impozitelor locale va fi supus votului Consiliului Local în şedinţa de mâine, dar unii liberali au anunţat deja că nu vor vota. „Primăria loveşte în antreprenorii locali prin aceste creşteri de taxe locale. În loc să eficientizeze cheltuielile publice, să reducă cheltuielile inutile din Primărie, primarul Mihai Chirica recurge la cea mai facilă soluţie: creşterea poverilor fiscale“, a declarat consilierul Răzvan Timofciuc.

Comentarii