Restructurare dramatică la căminul-spital cu sute de bolnavi psihic, mulţi irecuperabili

vineri, 29 iulie 2016, 01:52
2 MIN
 Restructurare dramatică la căminul-spital cu sute de bolnavi psihic, mulţi irecuperabili

Politica UE cu privire la persoanele instituţionalizate este de restrângere pe cât posibil a numărului celor internaţi. În aceste condiţii, oficialii CJ nu ştiu ce să facă cu mulţi dintre cei internaţi la centrul din Hârlău 

Consiliul Judeţean încearcă să reducă numărul bolnavilor intenaţi în fostul cămin-spital din Hârlău. Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihia­trică Hârlău va fi restructurat prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană. „Politica UE cu privire la persoanele instituţionalizate este de re­strân­gere pe cât posibil a numărului celor internaţi, în favoarea altor metode de protecţie. La Hârlău însă avem pacienţi care nu se pot îngriji singuri, persoane care au fost externate de la unitatea din Grajduri, dar care nu pot fi integraţi în comunitate şi alte astfel de cazuri. Am reuşit să identificăm 20 de bolnavi într-o stare mai bună, pentru care putem încerca alte soluţii decât instituţionalizarea“, a declarat şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului (DGASPC), Florin Ion.

În centrul de la Hârlău sunt internate 240 de persoane, faţă de 353 în urmă cu 10 ani, când a fost demarată strategia de reducere a numărului persoanelor instituţionalizate. Dintre acestea, un număr de 175 de persoane sunt bolnavi psihic, inclusiv cu tulburări grave de comportament. Alţi 45 dintre beneficiarii serviciilor centrului sunt persoane cu handicap mental grav, doar pentru 20 existând posibilitatea unui progres viitor.

Pentru aceştia urmează să fie construite două case protejate cu o capacitate de câte zece locuri. În cadrul proiectului, vor fi amenajate şi un centru de zi cu 35 de locuri şi un centru de îngrijire şi asistenţă cu 50 de locuri. „Centrul propriu-zis nu va fi desfiinţat, pentru că este imposibil. Beneficiarii sunt în majoritate nerecuperabili din punct de vedere medical şi social. Centrul va fi însă reabilitat în cadrul proiectului, pentru a fi asigurate cele mai bune condiţii posibile“, a spus Ion.

Comentarii