De Business

Punem punctul pe știi

REȚETĂ de SUCCES: Un fost şef de la stat ciugulea din banii instituţiei cu ajutorul soţiei

Afacerile dintre firma soţiei fostului director al DSV şi instituţia unde era angajat bărbatul au ieşit la iveala.

luni, 30 iunie 2014, 02:03
3 MIN
 REȚETĂ de SUCCES: Un fost şef de la stat ciugulea din banii instituţiei cu ajutorul soţiei


„Dacă nu curge măcar pică”. Aceasta se pare că este reţeta după care se orientează un fost şef din cadrul unei instituţii publice. Este vorba despre medicul veterinar Mircea Şuşnea, care a ocupat funcţia de director al Direcţiei Sanitare-Veterinare (DSV) Iaşi, iar ulterior a fost şef de serviciu în cadrul instituţiei până în momentul în care s-a pensionat. În timp ce el coordona activitatea Biroului de Inspecţie şi Control, firma unde soţia deţine 80% dintre acţiuni făcea afaceri cu instituţia unde era angajat soţul.

Ce arata datale oficiale

Şuşu-Vet SRL a fost înfiinţată pe data de 1 mai 2013, potrivit datelor de la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Iaşi. 80% din părţile sociale ale societăţii sunt deţinute de Janeta Şuşnea, soţia fostului oficial DSV Iaşi, Mircea Şuşnea. Administratorii cu puteri depline ai societăţii sunt medicii veterinari Valentin Vrabie şi Liviu-Florin Dulgheru, care şi-au împărţit „frăţeşte” restul părţilor sociale.

Pe lângă sediul social principal din comuna Răducăneni, Şuşu-Vet SRL şi-a deschis şi un punct de lucru în satul Osoi, comuna ieşeană Comarna, potrivit Registrului Comerţului. Medicul Mircea Şuşnea a fost o perioadă directorul executiv al DSV Iaşi, demisionând din această funcţie în septembrie 2012. Ulterior, aceasta a rămas în instituţie până la pensionare ca şef al Biroului Inspecţie şi Control. În timp ce medicul Şuşnea deţinea această ultimă funcţie publică, firma soţiei lucra cu instituţia amintită. Şuşu-Vet SRL era remunerată din bani publici pentru diverse acţiuni sanitar-veterinare prestate. Suma încasată de societate de la Direcţia Sanitară-Veterinară Iaşi este de ordinul zecilor de mii de lei. 

Ce spune fostul director

Contactat telefonic, Şuşnea nu consideră această situaţie anormală. „Nu poate fi conflict de interese pentru că eu în perioada aia şi nici acum nu lucrez în firmă. Să nu facem o confuzie. Medicii veterinari sunt cei care au creat firma. Firma poate să aibă mai multe obiecte de activitate. Deci, cei care au lucrat pe cabinet sunt medici veterinari cu… concesionari de cabinetul Osoi. Nu a lucrat nici soţia, nici eu. Doar cei doi medici veterinari”, a spus Şuşnea.

Întrebat de reporteri dacă SC Şuşu-Vet SRL a primit bani de la DSV Iaşi, medicul Şuşnea a răspuns afirmativ, indicând însă că banii i-au primit cei doi medici veterinari. „Au primit ei, sigur că da”, a declarat Şuşnea.

Aceasta a ţinut să precizeze că soţia sa nu încasează bani nici din profitul firmei, cu toate că, conform Registrului Comerţului, Janeta Şuşnea deţine 80% din cota de participare la beneficii şi pierderi ale Şuşu-Vet SRL.  Societatea a avut în anul 2013 o cifră de afaceri de aproximativ 38.000 lei şi zero angajaţi, conform datelor postate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Profitul net al societăţii este de 18.622 lei. 

Ce bunuri a declarat Şuşnea

Conform ultimei declaraţii de venituri şi interese semnate de Mircea Şuşnea, acesta susţine că a obţinut în perioada 1 ianuarie 2013 – 3 ianuarie 2014 venituri de 40.357 lei din drepturile salariale aferente funcţiei de şef al Biroului Inspecţie şi Control.

Soţia fostului oficial DSV Iaşi, pensionară (potrivit declaraţiei de venituri ale medicului), a încasat de la Casa de Pensii Iaşi 10.320 lei în cursul anului precedent. Faţă de documentele similare din anii trecuţi, averea familiei Şuşnea a rămas identică. Împreună cu soţia sa, Mircea Şuşnea a indicat că deţine cinci terenuri, dintre care trei sunt intravilane. Totodată, familia Şuşnea este proprietara a două apartamente în municipiul Iaşi şi a unei case în comuna Răducăneni. De asemenea, în declaraţia de avere a fostului oficial DSV sunt trecute şi două autoturime, un Opel şi un model Renault Clio. Mircea Şuşnea a mai indicat în ultima sa declaraţie de avere ca funcţionar public că are două credite, contractate în anul 2010, scadente în cursului acestui an.

Comentarii