Ridicarea Spitalului Regional de Urgenţă la ERA ar fi mai ieftină decât la Valea Ursului

vineri, 20 mai 2016, 01:56
2 MIN
 Ridicarea Spitalului Regional de Urgenţă la ERA ar fi mai ieftină decât la Valea Ursului

Primarul interimar spune că pe amplasamentul de lângă ERA costurile ar fi cu 30% mai mici, din cauză că utilităţile sunt foarte aproape. Cealaltă variantă, la Valea Ursului, este susţinută de edilii din Miroslava.

Autorităţile locale şi centrale au reluat discuţiile pe tema amplasării Spitalului Regional de Urgenţă (SRU). În prezent, la nivelul Mi­nisterului Sănătăţii sunt în dezbatere două zone: Valea Ursului şi vecină­tatea complexului ERA. Primarul interimar Mihai Chirica s-a aflat ieri la Bucureşti, unde a prezentat detalii tehnice despre amplasamentul din zona ERA, loc recomandat de Primăria Iaşi pentru construirea SRU. În acelaşi timp, Primăria Miroslava propune ca soluţie zona din Valea Ursului.

„Costurile pentru fiecare dintre amplasamentele propuse sunt diferite. S-ar putea ca în zona ERA să fie mai scump să bagi în fundaţie, dar mai ieftin la nivel de utilităţi. De exemplu, curentul electric e cu 7 km mai departe în zona Valea Ursului faţă de zona ERA, sau gazul metan, unde trebuie să faci o subtraversare de 100 m în zona ERA, iar pentru Valea Ursului trebuie să duci kilometri. Până la urmă, costul total contează, şi eficienţa obiectivului pe termen lung“, a declarat primarul interimar.

El a susţinut că estimările arată că nivelul costurilor pentru construcţia spitalului în zona ERA ar fi cu 30% mai mici decât o construcţie în zona Valea Ursului, dar acesta nu a oferit alte de­talii.

La o întâlnire care a avut loc la Iaşi în cursul săptămânii trecute, la care au participat şi reprezentanţi ai Mi­nis­terului Sănătăţii, s-a decis ca, cel târziu la sfârşitul lunii mai, pentru fiecare dintre cele două amplasamente să fie în­toc­mit un studiu geotehnic. Potrivit studiilor actuale, fiecare dintre terenurile propuse are probleme: cel de la zona ERA are un risc de inundabilitate, în timp ce, la Valea Ursului, accesibilitatea este dificilă.

Comentarii