Robin Hood la PSD. Se iau bani de la bogaţi şi se dau la săraci

miercuri, 28 ianuarie 2015, 13:39
3 MIN
 Robin Hood la PSD. Se iau bani de la bogaţi şi se dau la săraci

Bugetul judeţului stârneşte dispute chiar înainte de a exista. Plenul Consiliului Judeţean urmează să se întrunească pe 12 februarie, într-o şedinţă extraordinară dedicată adoptării bugetului pe acest an al instituţiei.

Prefaţa procesului verbal al şedinţei viitoare a fost scrisă încă de ieri, când reprezentanţii PNL şi PSD s-au contrat pe banii încă inexistenţi. Disputa a plecat de la o nouă filosofie de distribuire a banilor către comunităţile locale, adoptată de Guvern.

Preşedintele CJ, Cristian Adomniţei, a avertizat că judeţul va fi confruntat în acest an cu o gaură de 10 milioane de euro, reprezentând 40% din fondurile pe care instituţia urma să le distribuie în funcţie de necesităţile locale.

„Avem în faţă o scădere cu 40% a fondurilor faţă de execuţia pe anul trecut. Este o sumă imensă. Cea mai mare parte va fi tăiată de la drumurile judeţene, ca şi de la TVA şi impozitul pe venit care erau distribuite către comune. Vom avea comune mai sărace şi drumuri mai proaste. Ce se face acum este să se distribuie banii produşi de unii către alţii care sunt încurajaţi să nu fie eficienţi“, a declarat preşedintele CJ.

Concret, până anul trecut, 80% din banii destinaţi comunităţilor locale erau distribuiţi de Ministerul Finanţelor în baza unui algoritm care lua în calcul suprafaţa localităţii, populaţia acesteia, lungimea drumurilor, gradul de urbanizare şi alte astfel de criterii.
Restul de 20% erau acordaţi CJ, spre redistribuire.

Din acest an, s-a decis stabilirea unei sumei fixe către comune şi oraşe, pentru funcţionarea acestora. Concret, fiecare comună va primi diferenţa dintre veniturile proprii şi suma de 1,5 milioane lei, considerată ca suficientă pentru plata salariilor şi utilităţilor.

În acest mod, sunt completate veniturile proprii ale comunelor sărace, dar sunt defavorizate comunele care îşi asigură veniturile din surse locale.
Alte sume urmează să fie distribuite în funcţie de un algoritm care ia în calcul populaţia în proporţie de 55%, iar eventualele proiecte cofinanţate local, suprafaţa şi gradul de încasare a veniturilor în proporţie de căte 15%.
 
„Ce nu a spus preşedintele este faptul că vin cu 20%, nu 40% mai puţini bani decât în 2013. Anul trecut au existat condiţii pentru alocări suplimentare. Vorbim de bani care nu mai vin la CJ, ci se dau direct comunelor. Nu-i mai împărţim noi, îi împarte Guvernul, pe un algoritm clar, care ia în calcul principiul social-democrat că banii urmează omul.
Comunelor li se asigură subzistenţa. În iulie, se face o regularizare şi se suplimentează sumele acolo unde este nevoie. În principiu, se iau bani de la cei care aveau şi se dau la cei care nu aveau. Este o viziune mai largă, mai centralizată. Iaşul, ca municipiu, va pierde 5 milioane de lei, deci nu se poate vorbi de un aspect politic“, a precizat liderul consilierilor judeţeni PSD, Cristian Stanciu.

 

Comentarii