S-a lăsat cu vărsare de lapte!

vineri, 22 martie 2013, 02:50
4 MIN
 S-a lăsat cu vărsare de lapte!

* Cu un ochi râdeam şi cu altul plângeam, adică ne uitam cu unul în monitor, la textele şi la treburile noastre, iar cu celălalt (stângul) în televizor, la textele pe care le băgau diverşi politicieni, pe Realitatea. Am fi scris "la treburile lor", dar în cazul multora nu e treabă, ci doar aflare în treabă (mare, de interes naţional). Pe o bandă era titlul "Aleşii nu renunţă la privilegii" şi chiar ne întrebam de ce ar renunţa, că doar au plătit pentru ele înainte de campanie, nu? Plus că poporul i-a ales, iar cu voinţa poporului nu te poţi pune. Când Churchill a zis despre democraţia parlamentară că este detestabilă, dar e cel mai suportabil regim pe care ni-l putem imagina, a avut în vedere parlamentarii britanici, nu pe ăştia. Chiar ne-ar conveni să avem un parlament format din britanici!
* Că veni vorba despre aleşi, am auzit la televizor că nişte parlamentauri de la partidul lui Dan Diaconescu ar vrea să bage votul obligatoriu, adică alegătorii să fie amendaţi sau (cine ştie?) bătuţi ori chiar traşi pe roată dacă întorc nesimţirea clasei politice şi refuză să iasă la vot. Ideea pare scoasă chiar dintr-o minte de politician şi are la bază, desigur, calculele meschine pe care şi le fac unii, înainte de alegeri, dacă să cotizeze ca să candideze cu folos sau să renunţe, fiindcă n-au şanse. Mai exact, există o mare doză de nesiguranţă, cauzată de procentul (crescător) de indecişi mai puturoşei, care poate că ar avea o opţiune politică vagă, dar pentru care valorează mai mult grătarul la iarbă verde din duminica alegerilor (dacă e frumos) sau cărora le e peste mână să iasă afară, în frig, vânt şi intemperii, până la secţia de votare (dacă e urât). Altfel spus, sunt factori care pot afecta prezenţa la urne: de ce să le ţâţâie fundul unor candidaţi că, dacă e polei, pensionarii din colegiu, cărora le-au oferit mărţişoare cu pui congelaţi, nu mai ies din case, să nu alunece? Să iasă toţi, prin foc, prin spăgi (merge mai bine "şpăgi" – n.n.), prin glonţi, prin fum, prin mii de baionete, pe polei, prin grindină, să meargă şi să voteze! Ce, la Teleorman n-au mers la vot şi răposaţii? Nici o scuză!
* Tocmai ne gândeam că ar trebui taman dimpotrivă: cine vrea neapărat drept de vot să susţină, în prealabil, un mic examen pentru cartea de alegător – că şi pentru permisul de conducere se dă examen. Nu mare şmecherie: noţiuni generale de politologie, să arate omul că ştie ce propune dreapta şi ce cere de la stat stânga, bucăţi din Legea electorală despre pedepsele pentru luare de mită, plus nişte proverbe şi zicători despre credulitate şi înşelăciune. Pe lângă examen, solicitantul cărţii de alegător trebuie să mai aducă şi o dovadă de la medicul legist cum că e în viaţă, să nu ne pomenim iar că ies alegătorii din morminte, mai ceva ca în clipul "Thriller" al lui Michael Jackson!
* Habar n-avem de ce a insistat Realitatea TV, alaltăieri, să bage pe ecran benzi cu titlurile "Boala somnului, ignorată de sistem", "Cum verifici dacă ai boala somnului" şi "Românii, prea săraci să se trateze de boala somnului". Boala somnului nu e ignorată de sistem: toţi din USL cunosc aluziile la adresa lui Crin! Poate că de aceea tot apărea Antonescu pe ecran, să-şi dea cu părerea: să vadă lumea că e treaz şi vioi! Ultima parte ne-a revoltat: au să creadă românii că boala somnului e pentru bogaţi, că-i o afecţiune de fiţe, aşadar au să doarmă şi mai mult la serviciu, ca să fie trendy!
* Miercuri am văzut pe ecran titlul din categoria "IT românesc": "Microsoft, mită pentru oficialii români". Ştirea e externă, fiind legată de ograda lui Bill Gates, dar face referire la noi, deci ne bucurăm. Suntem cei mai tari! Microsoft, ţine-o tot aşa!
* Scandalul mare din ultimele zile a fost iscat de zootehnişti români care au vărsat tone de lapte pe câmp, fiindcă n-au cui să îl vândă, pe motiv de aflatoxină şi alte zvonuri. Nu greşim când spunem că toate panaramele astea, cu aflatoxina, gripa aviară, porcina, cu carnea de cal (foarte bună, am mâncat!) sunt un fel de 9/11, de ceva care bagă panică şi stârneşte zâzanie. E un fel de comportament al unui băiat de cartier care, de necaz că fata l-a preferat pe rivalul Gică, scrie pe ziduri şi garduri, "Gică o are mică". Mai bun e laptele de bălţată românească decât praful importat, măcar pentru faptul că e de la noi (chiar dacă o mai fi căzut în el şi câte-un boţ de balegă). Scandaluri dintr-astea, cu lapte vărsat, au mai fost în lume, de când există mari companii multinaţionale, deci nu trebuie să ne facem probleme, că nu se rezolvă. Grav va fi de-abia când televiziunile vor băga imagini cu viticultori din judeţul Vaslui vărsând tone de vin pe ogor…

Comentarii