De Business

Punem punctul pe știi

S-a pus cruce pe afacerea lui Becali de la Iaşi

In urma falimentului firmei Avicola SA au rămas datorii de aproape 69 de milioane de lei.

vineri, 18 septembrie 2015, 01:50
3 MIN
 S-a pus cruce pe afacerea lui Becali de la Iaşi

Firma deţinută de afaceristul bucureştean Gigi Becali la Iaşi, Avicola SA, a intrat oficial în faliment. Decizia a fost luată de judecătorul sindic pe 9 septembrie, iar creditorii au fost notificaţi miercuri pentru a putea stabili masa credală creată în perioada de observaţie.

Solicitarea de intrare în faliment a venit din partea administratorului judiciar, Management Reorganizare Lichidare, prin coordonatorul Corneliu Mititelu, care a motivat decizia prin nerespectarea programului de plăţi în cei trei ani de reorganizare, conform planului aprobat de creditori şi de Tribunalul Sindic. „Pentru îndeplinirea planului de reorganizare şi redresarea activităţii, au fost închiriate activele societăţii debitoare. Alături de activitatea de închiriere a activelor, pentru redresarea activităţii şi îndeplinirea planului de reorganizare, s-a luat în considerare şi lichidarea activelor SC Avicola Iaşi SA. Întrucât nu a existat un interes major pentru activele aflate în proprietatea SC Avicola Iaşi SA, au fost valorificate doar o parte din active, iar sumele obţinute au fost insuficiente pentru a achita în totalitate creanţele curente, precum şi cele prevăzute în programul de plăţi”, a scris administratorul judiciar Corneliu Mititelu în cererea de intrareîn faliment trimisă judecătorului sindic la începutul lunii.

Potrivit planului de reorganizare, în perioadele 15 februarie 2012 – 26 iunie 2013 şi 18 noiembrie 2013 – 13 iulie 2015, valoarea creanţelor ce trebuiau achitate era de 68,9 milioane lei, însă a fost plătită doar o sumă de 1,5 milioane lei. Suma respectivă a fost distribuită către salariaţi – 1,2 milioane lei – şi creditori garantaţi, adică 322.000 lei dintr-un total de 54 milioane lei. De asemenea, creditorii chirografari, care au de primit circa 12 milioane lei, şi creditorii bugetari cu o creanţă totală de 1,74 milioane lei, nu au primit niciun leu. „Având în vedere neachitarea ratelor prevăzute în planul aprobat şi aspectele de mai sus, considerăm că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 107 alin. 1 lit. C în sensul că «judecătorul va decide printr-o sentinţă intrarea în faliment în cazul în care obligaţiile de plată şi celelalte sarcini asumate nu sunt îndeplinite în condiţiile stipulate prin planul confirmat sau desfăşurarea activităţii debitorului în decursul reorganizării sale aduce pierderi averii sale”, se mai arată în cerere.

După aprobarea solicitării de către judecătorul sindic, administratorul judiciar a notificat toţi creditorii cu privirea la intrarea în faliment a firmei, următorul pas al procedurii fiind depunerea cererii de admitere a creanţelor născute în perioada de observaţie a societăţii. „Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului în tabelul suplimentar, născute după data deschiderii procedurii, este 16.10.2015. În temeiul art. 76 alin. 1 din Legea privind procedura insolvenţei, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele pe care le deţineţi împotriva debitorului”, potrivit notificării transmise către creditori. Tabelul definitiv consolidat al creaneţlor trebuie să fie publicat până pe 9 decembrie 2015.

 

 

Comentarii