De Sănătate

Punem punctul pe știi

Șapte ani de profilaxie a afecțiunilor stomatologice în Moldova

miercuri, 01 iunie 2016, 01:50
3 MIN
 Șapte ani de profilaxie a afecțiunilor stomatologice în Moldova

Asociația Dentară Română, alături de Colegiul Medicilor Dentiști și de Societatea Studenților Stomatologi din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași a organizat marţi, 31 mai, Caravana Profilaxiei, ajunsă la a VIII-a ediție.

Ieșenii au putut beneficia de consultații stomatologice gratuite realizate de voluntari – studenți ai Facultății de Medicină Dentară și medici rezidenți, în puncte special amenajate din Parcul Teatrului Național, Tătărași – Esplanada Oancea, Alexandru cel Bun – Piața Voievozilor și Parcul Podu Roș.

Este un prilej prin care putem depista problemele care se ivesc privind sănătatea cavității orale. Ne dorim ca procentele întâlnite de boala parodontală (45.3% în 2015), edentații (23,5% în 2015), și alte afecțiuni sau complicații (25,5% în 2015 ) să le găsim în această ediție mult mai reduse față de cele anterioare, înregistrând reale progrese în informarea și inițierea utilizării corecte a produselor de igienă orală în Iași”, a declarat coordonatoarea proiectului, prof. univ. dr. Norina Forna, decanul Facultății de Stomatologie din cadrul UMF Iași.

Rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a subliniat, în cadrul unei conferințe de presă, importanța responsabilității sociale a universității de medicină ieşene: ”Universitatea de Medicină și Farmacie Iași își propune nu numai să atingă excelența în educație și perfomanța în cercetare, ci și să disemineze rezultatele obținute în comunitatea locală. Tocmai prin această acțiune încercăm să contribuim la îmbunătățirea stării de sănătate a populației din municipiul Iași și din împrejurimi

Ne bucurăm că vin mulți pacienți, caută soluții pentru problemele lor. Încercăm să le explicăm că toate problemele pornesc de la igiena orală. Sunt persoane care ne spun că folosesc periuța de dinți un an întreg. Sunt categoriile mai dificile la persoanele de vârsta a treia care, pe lângă afecțiunile dentare, au și afecțiuni generale (bolile cardio-vasculare sau diabet). Și atunci le expicăm, cu răbdare, că o cavitate orală cu toate dentațiile rezolvate îi ajută să aibă un organism sănătos”, a explicat medicul rezident Petronela Leonte, voluntar cu state vechi în cadrul Caravanei Profilaxiei.

Rezultate statistice în 2015

  • preponderența femeilor la caravana profilaxiei: 59,4%, față de bărbați (40,6%);

  • au prevalat persoanele cu studii liceale (42,5%) și superioare (28%);

  • comparativ cu 2014, gradul de afectare a stării generale a scăzut ân mediul urban cu peste 5 %;

  • în privința utilizării produselor de igienă orală, pasta de dinți este produsul utilizat cel mai frecvent – 97.5%, urmată de apa de gură (40%). Comparativ cu 2014, a crescut și procentul persoanelor care folosesc ața dentară;

  • majoritatea persoanelor realizează câte două igienizări pe zi (58.1%) sau chiar trei (16.5%). Procentul celor care realizează o singură igienizare pe zi a scăzut cu cinci procente față de 2014;

  • în 2015, la fel ca în anul anterior, aproape jumătate dintre pacienți (45.4% ) se prezintă la medicul stomatolog doar în situații de urgență.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii