De Business

Punem punctul pe știi

Sarabanda angajărilor de la Vamă

Instituţia organizează un concurs de angajare pentru 36 de posturi în condiţiile în care în vară a trecut printr-un proces de restructurare.

joi, 20 februarie 2014, 02:50
3 MIN
 Sarabanda angajărilor de la Vamă

 Direcţia Regională de Finanţe Publice Iaşi va organiza în perioada următoare un concurs de recrutare personal care ridică semne de întrebare încă din faţă. Pe site-ul instituţiei a fost postat un anunţ privind organizarea unui concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă determinată a unui număr de 36 de funcţii publice de execuţie temporar vacante din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Iaşi.

Proba scrisă a concursului va avea loc pe 28 februarie, în timp ce interviul a fost programat pentru data de 5 martie. Având în vedere că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a trecut în vara lui 2013 printr-un proces de reorganizare prin reducere de personal, legal nu mai are voie să efectueze angajări pe acele posturi timp de un an. Prevederile legislative care interzic angajările în acest sens se regăsesc în articolul 100, alin (5) din Legea funcţionarilor publici: „În cazul reorganizării activităţii prin reducerea posturilor, autoritatea sau instituţia publică nu poate înfiinţa posturi similare celor desfiinţate pentru o perioadă de un an de la data reorganizării”.

 
 
La Fisc s-a adoptat poziţia struţului
 
 
În plus, în cazul în care un post rămâne vacant dintr-un motiv anume, ar trebui să fie ocupat de către o persoană din corpul de rezervă al funcţionarilor publici, format şi din funcţionari eliberaţi din funcţia publică în urma reorganizării instituţiei. Am solicitat un punct de vedere oficial din partea şefei pe resurse umane din cadrul ANAF, Dana Condoiu, însă aceasta nici n-a vrut să audă despre ce subiect e vorba. „Avem serviciu de relaţii cu publicul, nu contează despre ce subiect e vorba. Adresaţi întrebarea printr-o cerere şi veţi primi răspunsul în termenul legal”, ne-a expediat Dana Condoiu. De la Biroul de Presă al Direcţiei Generale Regionale de Finanţe Publice am primit acelaşi răspuns, zilele următoare urmând să primim o poziţie oficială din partea instituţiei.
 
 
Ce spune şeful de la Vamă
 
 
Pe de altă parte, directorul Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, Ioan Pintilei, susţine că motivul organizării acestui concurs este strâns legat de cazul „Albiţa”, când mai mulţi lucrători vamali au fost trimişi în judecată pentru luare de mită. „Având în vedere evenimentele neplăcute petrecute recent (n.r.- cazul Albiţa), după ce au fost trimişi în jduecată acei lucrători vamali, am rămas descoperiţi şi acum facem faţă cu greu volumului de muncă. Avem nevoie de personal. Acum, reorganizarea şi angajarea definitivă este o situaţie, angajarea temporară este alta. Adică dacă unul din vameşii trimişi în judecată este achitat şi i se permite, el se poate întoarce la muncă pe fostul post. Acest concurs nu are nicio legătură cu modificarea statului de funcţii”, a explicat Ioan Pintilei. Întrebat dacă nu trebuiau să fie angajaţi în această situaţie funcţionarii publici din corpul de rezervă, Pintilei a spus că acesta „nu prea există”. „Este adevărat, dar trebuie să ţinem cont că un fost finanţist nu poate fi trecut în această modalitate la Vamă, pentru că sunt lucruri diferite. Corpul de rezervă nu prea există la noi. Adică, cei trecuţi aici după reorganizarea din 2011 au depăşit deja termenul de doi ani, iar după reorganizarea din vară niciun lucrător vamal nu a intrat în corpul de rezervă. Astfel, la acest concurs, pot veni şi cei care au fost în corpul de rezervă şi chiar cei de la Garda Financiară, pentru că ei au un grad ridicat de expertiză în domeniu”, a explicat Ioan Pintilei. Potrivit anunţului publicat de DGRFP Iaşi, posturile scoase la concurs provin de la Direcţia Regională Vamală Iaşi (un post), Biroul Vamal de Interior Neamţ (un post), Biroul Vamal de Frontieră (BVF) Albiţa (21 de posturi), BVF Dorneşti (un post), BVF Sculeni (un post), BVF Siret (10 posturi) şi BVF Stânca Costeşti (un post). Dosarele de înscriere se depun la sediul DGRFP laşi de pe strada Anastasie Panu nr. 26 – Serviciul resurse umane şi salarizare, etaj 1, camera 208. Mai mutle detalii despre concurs pot fi consultate pe site-ul finanteiasi.ro – Comunicate de presă şi anunţuri.
 

 

 

Comentarii