Scandal din cauza accesului auto pe locul viitoarelor blocuri turn de lângă pasarela Dacia – Păcurari

marți, 17 mai 2016, 01:58
2 MIN
 Scandal din cauza accesului auto pe locul viitoarelor blocuri turn de lângă pasarela Dacia – Păcurari

Avizarea construcţiilor de aici, blocuri de 10, 4 şi 4 etaje, a intrat în ultima etapă. Construirea a trei blocuri înalte în zona pasajului Octav Băncilă a intrat în ultima etapă de avizare la Primăria Iaşi. Investitorul Dazz Group SRL are în plan ridicarea a trei imobile de locuinţe de 10, 6 şi 4 etaje pe şoseaua Moara de Foc, în vecinătatea amplasamentului fostei fabrici de bere din Păcurari. 

Potrivit unui raport publicat ieri de municipalitate, au fost înregistrate şi două sesizări ale unor proprietari de spaţii comerciale din zonă, în perioada consultării publice a propunerii urbanistice. Petenţii au reclamat că li se îngrădeşte accesul auto la proprietăţile lor. Reprezentanţii primăriei au precizat că imobilul unde funcţionează spaţiile comerciale este delimitat pe toate direcţiile de terenul deţinut de investitor, cu excepţia căii de acces pietonale către pasajul Octav Băncilă. În răspunsul dezvoltatorului imobiliar se arată că accesul carosabil la spaţiile comerciale pentru consumatori, personal şi aprovizionare „s-a realizat până în prezent prin toleranţa vecinilor pe terenul lor proprietate“.

La rândul lor, oficialii primăriei spun că nu intră în competenţa lor de a clarifica situaţia juridică a terenului pe care se află spaţiile comerciale. Cu toate acestea, specialiştii în urbanism au recomandat un schimb de teren între Consiliul Local şi investitor „pentru a facilita executarea accesului auto la clădirea învecinată“. Iniţiatorul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) dispune de o suprafaţă totală de aproape 4.500 mp, urmând a fi amenajate şi peste 100 de locuri de parcare, atât suprateran, cât şi în subteran. Discuţii pe tema proiectului vor avea inclusiv astăzi la nivelul municipalităţii.

Un alt proiect pe cale de a fi autorizat vizează construirea unui sediu pentru Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi în zona Codrescu. În acest caz, proprietarii vecini nu au avut obiecţiuni. Sediul Parchetului, care va avea demisol, parter, două etaje şi mansardă, va fi construit pe un teren de puţin peste 3.000 mp, în contextul în care pentru spaţii verzi a fost prevăzută o suprafaţă de peste 1.800 mp, iar pentru acces pietonal peste 1.200 mp.

O posibilă problemă în zonă ar putea fi locurile de parcare. Cu toate că instituţia are peste 140 de salariaţi, în proiectul de PUZ sunt prevăzute doar 11 locuri de parcare. Oficialii primăriei spun că sediul Parchetului intră în categoria construcţiilor administrative, iar pentru astfel de imobile legea prevede un loc de parcare la 10 – 40 salariaţi. 

Comentarii