De Business

Punem punctul pe știi

Se pregăteşte o tranzacţie de 2 ha de teren pentru o fabrică de medicamente

miercuri, 02 decembrie 2015, 02:50
4 MIN
 Se pregăteşte o tranzacţie de 2 ha de teren pentru o fabrică de medicamente

Un important jucător pe piaţa medicamentelor din Iaşi vrea să cumpere aproape două hectare de teren şi construcţiile de pe acesta de la omul de afaceri Constantin Comănescu. Firma Ircon SRL, care produce medicamentul Cervugid ovule, poate cel mai indicat pentru leziunile de col uterin, este deţinută de medicul ieşean Cristache Zanoschi (foto). La cât ar putea ajunge tranzacţia?

Cunoscutul medic ieşean Cristache Zanoschi, un important jucător pe piaţa medicamentelor din Iaşi, vrea să cumpere o proprietate imobiliară de aproape două hectare plus clădiri de la omul de afaceri Constantin Comănescu pentru a-şi extinde capacitatea de producţie pe care o are în zonă. Acesta a transmis o ofertă administratorului judiciar al firmei Remat, aflată în insolvenţă, potrivit căreia este interesat de achiziţia prin vânzare directă a unui teren de peste 18.000 de mp din intravilanul municipiului Iaşi, Şoseaua iaşi – Tomeşti, nr. 6, şi clădirile existente pe acesta.

Ce se află pe teren

Din informaţiile publicate, medicul Cristache Zanoschi, prin societatea sa, Ircon SRL, oferă un preţ de 25 euro/mp fără TVA, însă, în cazul în care creditorii nu vor fi de acord cu vânzarea directă, se va propune scoaterea la vânzare prin licitaţie cu supraofertare, pasul de licitare fiind de 200.000 lei fără TVA, de unde rezultă că preţul de pornire a licitaţiei va putea fi de două milioane lei fără TVA. „Imobilul este compus dintr-un teren, în suprafaţă totală de 18.176,94 m.p., compus, la rându-i, din terenul în suprafaţă de 17.038,52 m.p. categoria de folosinţă curţi-construcţii, terenul în suprafaţă de 313,23 m.p. categoria de folosinţă căi ferate şi terenul în suprafaţă de 825,19 m.p.  categoria de folosinţă curţi construcţii; şi clădirile de pe acest teren: C1/0 – reprezentând birouri, cu o suprafaţă construită de 149,60 m.p. şi o suprafaţă utilă de 134,65 m.p. şi C. 2/0 – reprezentând magazie, cu o suprafaţă construită de 571,89 m.p. şi dreptul de folosinţă asupra terenului, categoria de folosinţă curţi construcţii, în suprafaţă de 58,18 m.p., deţinut în posesie fără acte”, potrivit administratorului judiciar al firmei. Pentru data de 15 decembrie, ora 11, a fost convocată Adunarea Creditorilor pentru a aproba, alături de această ofertă, alte trei oferte primite de către administratorul judiciar al firmei, însă acestea vizează imobile din alte judeţe.

O firmă cu profituri frumoase

Din informaţiile publice existente, societatea Ircon SRL, înfiinţată încă din anul 1993, este renumită pentru rezultatele obţinute în industria producerii de preparate farmaceutice din 2003 până în prezent. Succesul a fost atins de Zanoschi în momentul în care a găsit reţeta pentru medicamentul Cervugid ovule, poate cel mai indicat pentru leziunile de col uterin. Rapoartele contabile depuse la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi confirmă succesul înregistrat de firma medicului Zanoschi, anul trecut chiar fiind înregistrat un profit net record pentru societate: peste 1,24 milioane lei. Ircon are 33 de salariaţi şi anul trecut a înregistrat venituri de 9,5 milioane lei, în timp ce valoarea datoriilor depăşea valoarea de 10,5 milioane lei.

Potrivit propriului site, activitatea inovativă a companiei este acoperită de cele 50 de brevete de invenţie pe care doctorul Zanoschi, absolvent atât al Facultăţii de Medicină, cât şi al celei de Farmacie, le-a elaborat. Acelaşi portal web arată că la aceeaşi adresă cu a terenului ce va fi scos la vânzare funcţionează şi fabrica Ircon, construită de Zanoschi cu un credit bancar, semn că medicul urmăreşte creşterea capacităţii de producţie. Reporterii „Ziarul de Iaşi” au încercat, ieri, să îl contacteze pe medicul Christache Zanoschi, însă acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.

Vânzări şi la Bârlad

Potrivit convocatorului publicat de administratorul judiciar al firmei Remat, societatea bârlădeană Compactus Rom este dispusă să achite 50.000 euro fără TVA pentru a achiziţiona 3000 mp dintr-un teren de circa 7.800 mp situat în Bârlad pe strada Palerma. Pe acest teren, se află şi diferite construcţii degradate în proporţie de 80%. Dacă creditorii vor fi de acord cu oferta, va fi organizată o licitaţie cu supraofertare, pasul de licitare fiind stabilit la 5.000 euro fără TVA.

Totodată, o altă firmă din Bârlad, SC Paloda, oferă 100.000 euro fără TVA pentru a cumpăra acelaşi imobil în întregime. Şi în acest caz, va fi organizată o licitaţie de supraofertare unde pasul de licitare va fi de 10.000 euro fără TVA. Ultimele puncte de pe ordinea de zi fac referire la oferta depusă de societatea Val Feer Prod din Târgovişte, care doreşte să cumpere cu 97.774 lei fără TVA un teren arabil de 1200 mp deţinut de Comănescu în reşedinţa judeţului Dâmboviţa. Pasul de supraofertare la licitaţie va fi de 9.700 lei fără TVA.

 

Comentarii