Şefii de la VitalAire au rămas fără aer. Două TIR-uri de acte, ridicate de anchetatori

vineri, 25 noiembrie 2016, 03:00
3 MIN

Procurorii ieşeni au efectuat ieri mai multe percheziţii în dosarul în care compania farmaceutică Air Liquide VitalAire este suspectată că ar fi executat silit în mod abuziv mai mulţi bolnavi, folosindu-se şi de documente false. Anchetatorii au ridicat nu mai puţin de două TIR-uri de documente de la o firmă din Tecuci, deţinută de tatăl ieşeanului Lucian Bentu, reprezentantul companiei farmaceutice franceze. Se fac verificări pentru evaziune fiscală. Vizat este şi un avocat din Baroul Iaşi.

Anchetă de amploare deschisă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi după dezvăluirile din ultimele zile referitoare la compania farmaceutică Air Liquide VitalAire. Anchetatorii ie­şeni au efectuat ieri mai multe percheziţii la sediul din Iaşi al companiei, dar şi la sediile unor societăţi din Tecuci.

Din cele cinci percheziţii, câte au fost efectuate ieri, una a fost la sediul avocatului Dragoş Bobu, de pe strada Smârdan, unde anchetatorii au verificat mai multe documente şi au ridicat înscrisuri.

De o surpriză de proporţii au avut parte procurorii ieşeni atunci când au ajuns la sediul unei firme din Tecuci, administrată de tatăl lui Lucian Bentu – reprezentantul VitalAire. Anchetatorii au ridicat din localitatea gălăţeană nu mai puţin de două TIR-uri de documente, ce au fost indisponibilizate temporar.

Surse ju­ridice ne-au precizat că ar fi vorba în special de acte contabile ale VitalAire. Astfel, aceleaşi surse ne-au mai arătat că firma farmaceutică îşi ţinea contabilitatea curentă la Iaşi, însă în privinţa documentelor mai vechi acestea erau păstrate într-o clădire ce aparţine unei firme a tatălui lui Lucian Bentu. 

„Procurorii din cadrul Parche­tului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi efectuează urmărirea penală într-un dosar având ca obiect săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, constând în executarea, începând cu anul 2009, de evidenţe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor în sco­pul sustragerii de la îndeplinirea obli­gaţiilor fiscale“, au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Documentele contabile ridicate de la Tecuci vor fi ţinute în judeţul Galaţi, urmând ca inspectori antifraudă de la Iaşi să meargă pentru a le verifica. Astfel, vor fi aduse la Iaşi doar documentele care vor fi relevante pentru anchetă. 

Dosarul de evaziune fiscală de la Parchet este instrumentat de procurorii Iulian Ispir şi Ştefania Zaharia, însă, potrivit unor surse din instituţie, aceştia beneficiază şi de ajutorul altor colegi. În primă fază, dosarul a fost constituit la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, însă a fost preluat de unitatea de parchet superioară datorită complexităţii cauzei. 

Ancheta judiciară a fost demarată după ce site-ul tolo.ro, al jurnalistului Cătălin Tolontan, a publicat o investigaţie în mai multe episoade în care este vizată compania Air Liquide VitalAire. În respectivele articole, jurnaliştii citează surse din interiorul firmei care spun că societatea şi-a dat în judecată nu mai puţin de 3.000 de clienţi, în unele procese folosind şi facturi ce nu ar fi înregistrate în contabilitate. În majoritatea proceselor, avocatul care reprezintă VitalAire este Dragoş Bobu, din Iaşi, vizat şi el de anchetă.

Cei executaţi erau pacienţi care primeau de la firma Vitalair concentratoare de oxigen, care îi ajutau la respiraţie, plata făcându-se de către CJAS, pe bază de dosar. Cazurile trebuiau evaluate de CJAS la fiecare 3 luni, în general, pentru ca finanţarea pe baza asigurării de sănătate să fie prelungită. Este de presupus că, în unele cazuri, pacienţii întârziau aceas­tă prelungire, iar firma franceză le imputa pacienţilor sau familiilor acestora, în caz de deces, costurile pentru acest interval. S-a vorbit însă şi de o contabilitate dublă la firmă, dar şi de faptul că unii pacienţi erau executaţi abuziv, după penalizări pentru perioa­de lungi, despre care nu aveau cu­noştinţă.

CITIȚI ȘI:

200 de ieșeni au fost prinși în SCANDALUL concentratoarele de oxigen

Comentarii