De Business

Punem punctul pe știi

Sfânta a făcut o minune: Toate hotelurile sunt ocupate!

Pelerinii care caută cazare în aceste zile au foarte puţine şanse să găsească un loc liber.

joi, 10 octombrie 2013, 01:50
3 MIN
 Sfânta a făcut o minune: Toate hotelurile sunt ocupate!

 Pelerinii care nu şi-au făcut din timp rezervare riscă să doarmă sub cerul liber pe perioada şederii la Iaşi. Toate locurile de cazare din oraş sunt ocupate în proporţie de aproape 100%, rămânând libere doar câteva locuri, de regulă apartamente, la preţuri ridicate.

Pentru cei mai norocoşi, singura şansă de a mai prinde un adăpost pe perioada pelerinajului îl mai reprezintă rudele din Iaşi sau bunăvoinţa unor cunoscuţi.

 
 
Doar o singură cameră liberă
 
 
Toate spaţiile hoteliere din oraş sunt arhipline în aşteptarea Sărbătorilor Iaşilor şi mai ales a sărbătorii Sf. Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Reporterii “Ziarului de Iaşi” au contactat reprezentanţii hotelurilor, pensiunilor şi hostelurilor din muncipiu pentru a vedea dacă se mai poate găsi un loc de cazare pentru pelerinii care nu şi-au rezervat din timp o cameră. Contactat telefonic de reporterii “Ziarului de Iaşi”, responsabilul de probleme de marketing al Hotelului Traian a transmis că gradul de ocupare din prezent este de aproape 100%. “La Grand Hotel Traian, aproape toate camerele sunt ocupate în această perioadă. Cei mai mulţi dintre clienţii noştri şi-au făcut rezervări cu două-trei luni înainte. Alţi clienţi ne-au sunat în urmă cu două-trei săptămâni şi şi-au asigurat un loc de cazare”, a precizat acesta. Aceeaşi situaţie am întâlnit-o şi la Hotelul Unirea. “Camerele hotelului sunt rezervate în proporţie de 99%”, ne-au declarat reprezentanţii Unirea. “Abia după data de 14 octombrie vom avea din nou disponibile câteva camere. Nu avem rezervate camere doar cu ocazia sărbătorilor din această perioadă. O bună parte a clienţilor noştri din prezent sunt veniţi în Iaşi pentru a participa la evenimente private, congrese, conferinţe”, au completat aceştia. De asemenea, în această perioadă, mai toate hotelurile ieşene sunt arhipline, fie că vorbim de Hotel Moldova, Ramada, Select, Ciric sau Continental. “La Hotel Moldova avem cazate grupuri organizate de Mitropolie, dar şi pelerini veniţi pe cont propriu”, a menţionat un angajat al hotelului. Abia la Astoria am găsit o singură cameră disponibilă, un apartament care costă 75 de euro, preţ în care este inclus şi micul dejun.
 
 
Fără succes
 
 
În încercarea de a găsi un loc de cazare am contactat peste 20 de pensiuni din localitate, dar fără succes. “Până pe 15 octombrie nu avem nici măcăr un singur loc liber”, ne-a precizat administratorul Pensiunii Marcello. “De circa două săptămâni, tot primim solicitări de cazare dar, din păcate, totul este rezervat”, a completat acesta. Tot în apropiere de Iulius Mall, la Pensiunea Velvet ne-am lovit de aceeaşi situaţie ingrată. “În majoritatea pensiunilor ieşene toate locurile sunt rezervate cu predilecţie agenţilor economici care vin la Târg. De regulă, aceştia ocupă camerele pe o perioadă mai lungă de timp, de aproximativ opt-nouă zile. Pelerinii de obicei stau doar două, maximum trei zile”, ne-a declarat administratorul Pensiunii Casa Oana, situată în zona Podul de Fier. La Pensiunea Cristian, amplasată lângă Pădurea Cetăţuia, s-au făcut rezervări şi cu un an înainte. “Avem clienţi care se cazează la noi de mai mulţi ani. De regulă, la noi se cazează agenţi economici. Nu prea am avut pelerini”, a declarat Cristian Cîrdei, administratorul pensiunii. Nici hostelurile nu reprezintă soluţia salvatoare în această perioadă pentru cei pelerii întârziaţi. Spre exemplu, Hostelul Păcurari este ocupat în totalitate de pelerini veniţi să se închine la moaştele Sf. Parascheva. La fel de plin este şi Hostelul Fundaţia Link din apropierea Complexului studenţesc “Tudor Vladimirescu”, iar camere la Casa Bucovineană de pe strada Cuza Vodă se vor elibera abia pe 15 octombrie.

 

 

Comentarii