Sindicaliştii din învăţământul ieşean sunt revoltaţi: ei cer demisia ministrului Bostan

joi, 30 iunie 2016, 01:55
2 MIN
 Sindicaliştii din învăţământul ieşean sunt revoltaţi: ei cer demisia ministrului Bostan

Ministrul Comunicaţiilor a declarat recent, printre altele: „Unii profesori pur şi simplu îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ţi demisia!“ 

În urma unei declaraţii făcute recent de ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, reprezentanţi sindicali din învăţământul ieşean cer demisia acestuia deoarece consideră că vorbele sunt denigratoare şi aducătoare de prejudicii, atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru beneficiarii actului educaţional. Ministrul Comunicaţiilor a declarat că „gratuitatea sistemului educaţional nu oferă calitate şi este o reminiscenţă a anilor de comunism“, iar părinţii ar trebui să plătească pentru educaţia copiilor lor. „100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis. Unii profesori pur şi simplu îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ţi demisia!“, a de­clarat public acesta.

Sindicatele re­acţionează vehement la aceste acuze şi răspund dur, cerându-i ministrului să arate performanţele din cele 8 luni de mandat. „Din salariile noastre mici de profesori am plăti 100 de lei în plus pentru un guvern performant şi pentru nişte miniştri responsabili care să înţeleagă şi să aplice Con­stituţia, nu să o interpreteze după ureche. Ştiţi câţi copii din România mănâncă doar cornul şi laptele sau pachetele aduse de profesorii lor? Ştiţi că mulţi nu au iarna şosete în cizmele de cauciuc şi că, după ce se termină bruma de rechizite dată de stat, scriu pe caietele cumpărate de profesorii lor? Ştiţi câte mame se chinuie să hrănească timp de o lună câte 4-5 guri cu suma „simbolică“ de 100 de lei, aşa cum o numiţi dumneavoastră? Dreptul la educaţie gratuită este prevăzut în Constituţia României, şi nu suntem singura ţară cu acest drept. Aţi beneficiat de învăţământ gratuit, copiii dumnea­voastră beneficiază de învăţământ gratuit, dacă vă permiteţi cotizaţii „simbolice“, nu vă opreşte nimeni să le faceţi, apelând la sistemul particular de învăţământ, dar nu demolaţi un drept fundamental pentru unii copii a căror singură speranţă de mai bine este educaţia şi numai edu­ca­ţia“, a fost răspunsul lui Laviniu Lă­custă, preşedintele Uniunii Sindica­te­lor Libere din Învăţământul Preuniver­sitar ieşean.

Comentarii