Situaţie disperată la Institutul de Oncologie. Nu sunt suficienţi medici

joi, 27 iunie 2013, 01:50
5 MIN
 Situaţie disperată la Institutul de Oncologie. Nu sunt suficienţi medici

Spitalul a rămas fără jumătate din medicii radioterapeuţi. În aceste condiţii, unii bolnavi au fost amânaţi de la tratament şi trei luni de zile. „E normal ca un pacient să nu fie luat în tratament pe motiv că nu sunt medici? E strigător la cer!“, spune fiica unei bolnave de cancer. Aceasta şi-a luat mama şi a plecat la Bucureşti.

Criza de medici radioterapeuţi de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi devine tot mai greu de suportat. Dincolo de a rezista psihic în faţa diagnosticului de cancer şi de a duce pe umeri această boală cruntă, pacienţilor oncologici li se amână tratamentul de care au atâta nevoie luni întregi. În prezent, Secţia de Radioterapie a unităţii funcţionează numai cu trei medici, trei specialişti care trebuie să se ocupe de sute de bolnavi. Inevitabil, fiecare pacient trebuie să aştepte câte două-trei luni până îi vine rândul şi poate beneficia de radioterapie.

Fără a avea vreo vină, pacienţii oncologici şi aparţinătorii acestora trebuie să închidă ochii în faţa crizei de personal medical prin care trece IRO. Mulţi dintre ei ajung să accepte situaţia şi se înarmează cu răbdare. Alţii însă cedează nervos şi cer să li se facă dreptate, cer să fie ascultaţi şi ajutaţi. M. Mocanu a trecut săptămâna trecută pragul spitalului alături de mama ei, diagnosticată cu cancer mamar metastatic. După ce în urmă cu un an şi jumătate femeia începuse tratamentul sub îndrumarea dr. Giurgiu şi boala părea ţinută în frâu, acum s-a trezit cu celule canceroase şi în alte zone ale corpului, dar şi a nimănui. „Medicul mamei mele nu mai profesează la IRO. A plecat din ţară şi m-am văzut nevoită să apelez la un alt specialist. Dar la cine? Am discutat cu doi doctori şi mă pasau de la unul la altul. Nu e pacientul meu, nu e pacientul meu – aşa mi s-a zis. Mi-au spus că sunt puţini medici, că au deja destui bolnavi şi că nu sunt plătiţi să lucreze peste program. A rămas să revin cu un telefon abia la sfârşitul lunii septembrie. Se poate aşa ceva? E normal ca un pacient să nu fie luat în tratament pe motiv că nu sunt medici? E strigător la cer! Am cerut un medic şi o programare pentru mama. Nu am cerut absurdul“, a spus revoltată M. Mocanu, fiica pacientei diagnosticate cu cancer mamar metastatic. În glasul femeii se citea disperarea. Aceasta a apelat, în cele din urmă, la Institutul Oncologic din Bucureşti, unde mama sa va putea urma şedinţele de radioterapie mai repede. Văzându-şi părintele cum se stinge în faţa bolii, femeia a refuzat să aştepte trei luni de zile în Iaşi. Fără a sta pe gânduri, şi-a luat angajamentul de a-şi însoţi mama sute de kilometri, doar pentru a grăbi terapia. Îşi pune toate speranţele în aceste câteva zile de tratament pe care i le câştigă în plus.

Manager IRO: „Nu reuşim să convingem pe nimeni să vină la Iaşi“

Secţia de Radioterapie din cadrul IRO funcţionează în prezent numai cu trei medici. În urmă cu trei luni, aceasta era susţinută de şase specialişti, iar acum numărul lor este redus la jumătate. Unul dintre radioterapeuţi a împlinit vârsta de pensionare, unul şi-a luat concediu fără plată pentru un an de zile şi a plecat din ţară, iar cel de-al treilea a intrat în concediu de maternitate. Subit, în cabinetele medicale din acestă secţie a început să bată vântul. Conducerea IRO este în cunoştinţă de cauză când vine vorba de lipsa acută de radioterapeuţi, însă efortul depus în căutarea unor specialişti rămâne deocamdată fără rezultate. „Am rămas doar cu trei medici radioterapeuţi, este adevărat, dar nu am ajuns în situaţia de a ne trimite pacienţii în alte oraşe pentru tratament. Săptămâna viitoare urmează să primim şi autorizaţia de funcţionare a acceleratorului de particule mic, şi aşa sperăm să mai reducem listele de aşteptare. Ştim că volumul de muncă este enorm doar pentru trei persoane, şi de aceea suntem în căutare de medici, problema este că nu reuşim să convingem pe nimeni să vină la Iaşi. Am făcut solicitări şi la Bucureşti, şi la Cluj, şi la Braşov. La Braşov, de exemplu, s-a închis secţia de radioterapie şi am luat legătura cu cei doi medici care profesau acolo. Aceştia însă s-au mutat în privat, tot în Braşov. Am apelat de asemenea şi la colegii de la Bacău. Şi aici s-a închis secţia de radioterapie şi vrem să-l aducem la noi pe medicul de acolo cu detaşare. Într-o săptămână sau două sperăm să câştigăm un specialist în plus. Totuşi, de la criza de personal şi până la a-i spune unui pacient sau aparţinătorului că nu mai iei pe nimeni în tratament ca să nu lucrezi peste program e cale lungă. Nu ştiu ca vreunul dintre actualii radioterapeuţi să se exprime în acest fel. Totodată, pare greu de crezut că aceştia ar fi pasat-o pe bolnavă de la unul la altul. Fiecare este specializat pe radioterapie pe anumite zone ale corpului şi probabil nu era de competenţa lor cazul femeii. Altfel nu-mi închipui. Oricum, accept oricând o discuţie cu aparţinătoarea şi îmi doresc să o ajut. Uşa mea este deschisă şi pentru pacienţi şi pentru rude mereu“, a declarat ec. Mirela Grosu, manager IRO Iaşi.

Tratament prescris de medici din ţară pacienţilor de la Iaşi?

Conducerea unităţii sanitare speră să rezolve cât mai curând criza de personal şi şi-a extins aria de căutare a specialiştilor în toată ţara. Se pare însă că pachetul salarial şi restul ofertelor pe care IRO Iaşi le are la îndemână nu sunt destul de tentante pentru medici. În cazul în care problema deficitului de radioterapeuţi nu se rezolvă cât mai curând, conducerea are în vedere şi un „plan B“ – să trimită datele pacienţilor la medici din alte oraşe, urmând ca aceştia să stabilească, de la distanţă, planul terapeutic potrivit. Deşi nu e cea mai fericită variantă, deocamdată ar fi unica soluţie. În acest context, bolnavii şi aparţinătorii acestora nu au niciun cuvânt de spus. Fie aşteaptă câte două-trei luni până le vine rândul la tratament, fie aleg să facă naveta în alte oraşe pentru fiecare şedinţă de radioterapie.

Comentarii