De Business

Punem punctul pe știi

Şmecheria pusă la cale de fiul unui medic a fost demontată de judecători

sâmbătă, 29 octombrie 2016, 01:50
4 MIN
 Şmecheria pusă la cale de fiul unui medic a fost demontată de judecători

Radu Zăvoi, fiul unui cunoscut stomatolog, a vândut maşina de lux pe care o avea pe firmă înainte ca societatea să ajungă în insolvenţă. Lichidatorul a atacat contractul în instanţă, iar judecătorii i-au dat, în primă instanţă, câştig de cauză.


Lichidatorul firmei Total Auto Grup ZR a obţinut în instanţă anularea unui contract prin care unul din acţionari, patronul firmei de taximetrie Norocea RVR, Radu Zăvoi (Norocea), i-a vândut unui prieten un autoturism Volkswagen Touareg sub preţul pieţei, înainte de intrarea în insolvenţă. Autoturismul fabricat în 2007 a fost achiziţionat în luna martie a anului 2012 de societatea Total Auto Grup ZR de la Porsche Leasing România, valoarea reziduală fiind de 52.013,96 lei. La sfârşitul aceluiaşi an, societatea deţinută de Radu Zăvoi şi Petru Vali Lungu i-a vândut autoturismul, cu mai puţin de jumătate din preţ, lui Ionel Costel Munteanu, care la acea dată era angajat la staţia ITP a lui Norocea. „A mai arătat reclamantul (n.r. – lichidatorul firmei, Anova Insolvency IPURL) că preţul vânzării, de 25.000 lei, nu a fost achitat de cumpărător, că acesta este derizoriu, prin comparaţie cu valoarea reziduală stabilită de firma de leasing cu doar opt luni înainte. Mai susţine că vânzarea a fost fictivă, părţile convenind acest lucru, întrucât cumpărătorul a avut calitatea de salariat al debitoarei la momentul vânzării. Susţine că procedând în acest mod, părţile au avut intenţia de a frauda interesele creditorilor, iar contravaloarea vehiculului nu a fost folosită pentru achitarea datoriilor societăţii”, potrivit sentinţei Tribunalului Iaşi prin care a fost anulată tranzacţia.

 
Prieteni la cataramă
 
Împotriva acestei cereri, cumpărătorul Ionel Costel Munteanu a depus întâmpinare, explicând că nu era salariat al firmei Total Auto Grup ZR şi că plătise firmei lui Norocea, anterior încheierii contractului, peste 90.000 lei pentru maşină. Mai mult, acesta a recunoscut că nu a achitat niciun leu la semnarea contractului în decembrie 2012. „Între cumpărător şi Norocea Radu a existat o relaţie apropiată de prietenie, în virtutea căreia, încă din vara anului 2010 (n.r. – potrivit sentinţei, contractul de leasing este din martie 2012) i s-a permis să folosească autoturismul în cauză, aflat la acel moment în derularea unui contract de leasing. La data de 18.12.2012 a achitat în contul debitoarei, către firma de leasing, sumele de 16.295,05 lei şi 74.175,05 lei. La data de 20.12.2012, s-a emis factura fiscală nr.44 din care rezultă că preţul vânzării a fost de 25.000 lei, factură pe care cumpărătorul a semnat-o şi şi-a însuşit-o, ulterior efectuând şi formalităţile de înmatriculare a autoturismului. În cauza de faţă instanţa este ţinută a aprecia faptele din perspectiva dispoziţiilor legale aferente insolvenţei. Sub acest aspect, relevantă este relaţia de prietenie şi apropiere existentă între cei doi, aspect ce va fi coroborat cu împrejurarea că la 18 decembrie 2012 cumpărătorul a achitat în contul debitoarei o sumă importantă de bani reprezentând rate restante ale contractului de leasing. Aceste aspecte dovedesc faptul că pârâtul cumpărător a avut la acel moment reprezentarea situaţiei financiare dificile în care se găsea debitoarea”, conform sentinţei Tribunalului Iaşi.
 
Maşina sau banii
 

În acest context, judecătorul a reţinut că cei doi au avut intenţia de a scoate din patrimoniu un bun important al cărui preţ nici nu a fost achitat. De altfel, prin semnarea facturii de 25.000 lei, şi-a însuşit plata autoturismului cu suma respectivă, în caz contrar trebuind să noteze suma de 90.000 lei pe care afirmă că a achitat-o pentru maşină. Atenţia judecătorului de caz a fost atrasă şi de perioada în care a fost efectuată tranzacţia cu „un bun prieten al firmei”, respectiv când „debitoarea avea o stare financiară precară”. „Din probele menţionate mai sus rezultă că actul a fost încheiat în perioada suspectă, în condiţii neobişnuite ce depăşesc limitele activităţii normale a debitorului. Caracteristica esenţială a actelor la care fac referire art 79-80 din Legea 85/2006 este intenţia de fraudare a creditorilor existentă chiar momentul încheierii actelor, chiar dacă motivele pe care s-au întemeiat intenţiile celor două părţi au fost diferite”, a mai explicat judecătorul de caz în sentinţa de anulare a contractului, care poate fi atacată de Costel Munteanu cu apel în 30 de zile de la comunicare. Conform sentinţei, Munteanu trebuie să restituie firmei Total Auto Grup ZR autoturismul sau, dacă acesta nu mai există, să achite contravaloarea acestuia de la acea vreme, stabilită cu ajutorul unui expert. Cel mai mare creditor al firmei Total Auto Grup ZR este Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi, care are de recuperat peste 2,1 milioane lei. 

 

 

Comentarii