ŞOCANT: Un afacerist ieşean a forţat o femeie să-l numească în acte tată al copilului ei

joi, 28 noiembrie 2013, 02:50
3 MIN
 ŞOCANT: Un afacerist ieşean a forţat o femeie să-l numească în acte tată al copilului ei

Un bărbat din comuna Grajduri, condamnat în trecut alături de un deputat PDL, este cercetat de DIICOT pentru trafic de minori după ce, contra sumei de 5.000 de lei, a cumpărat un copil de la un bărbat din Zalău. Setaliile poveştii sunt incredibile: ieşeanul a forţat-o pe mama copilului să meargă la Starea Civilă pentru a declara că el este tatăl bebeluşului şi, timp de o lună, a locuit cu el într-o pensiune din Zalău. Mama a mers, în cele din urmă, la Poliţie şi a făcut reclamaţie.

Caz şocant cu un afacerist controversat din Iaşi implicat în trafic de minori. Procurorii DIICOT Sălaj îl cercetează pentru trafic de minori pe ieşeanul Nicuşor Mihai Stănescu, din Grajduri, zis şi „Napoleon“, administrator al unei firme, care a prejudiciat în trecut statul român cu jumătate de milion de euro. Stănescu este acuzat, alături de soţia sa, că ar fi cumpărat un copil de zece luni de la un recidivist din Zalău, obligând-o mai apoi pe ma­ma minorului să meargă cu el la Starea Civilă şi să declare că el ar fi tatăl biologic. Potrivit datelor oferite de an­chetatori, Stănescu ar fi promis unui recidivist, Zălin Sabar Şerban, suma de 5.000 de lei.

Cronologia tranzacţiei

Potrivit procurorului-şef al DIICOT Sălaj, Dan Buduşan, mama copilului, în vârstă de 21 de ani, ar fi sesizat faptul că bebeluşul i-ar fi fost vândut în ur­mă cu o lună. Femeia le-a precizat anchetatorilor că minorul s-ar afla la o pensiune din Zălău alături de Stănescu şi familia acestuia. „Din cercetările efectuate s-a stabilit că, în luna iulie 2013, inculpatul Z.Z.Ş (concubinul femeii) s-a eliberat din penitenciar unde executase o pedeapsă privativă de libertate, după care a racolat-o pe O.C. şi a obligat-o, folosind violenţa, să practice cerşetoria în diferite intersecţii din Zalău, împreună cu copilul său de 10 luni“, a declarat Buduşan. Acesta a mai arătat că, la începutul lunii octombrie, Stănescu şi soţia sa, pusă şi ea sub acuzare în dosar, a contactat-o pe mamă pentru a-i cumpăra copilul, oferindu-se să plătească 10.000 de lei. Cei doi i-ar fi spus că lo­cuiesc împreună în Iaşi şi că au o situaţie materială bună. Femeia însă a refuzat.

Concubinul femeii, care a participat şi el la discuţie, i-a contactat ulterior pe afaceriştii ieşeni, spunând că o va con­vinge pe mamă să-şi vândă prun­cul, solicitând în schimb 5.000 de lei.

Fals în faţa ofiţerului de Stare Civilă

Pe 23 octombrie, ieşenii i-au propus lui Zălin Şerban să o convingă pe mama pruncului să meargă la Starea Civilă pentru a declara că Nicuşor Stă­nescu este tatăl bebeluşului. Femeia nu a acceptat în primă fază, însă a fost bătută crunt de concubin şi nu a avut de ales. Înainte de a merge la Starea Civilă, anchetatorii spun că Şerban ar fi primit 500 de lei. Pe 25 octombrie, familia Stănescu a cumpărat mai multe bunuri pentru bebeluş, după care i-au mai dat 500 de lei lui Şerban, iar acesta din urmă a obligat-o pe concubină să-şi dea bebeluşul ieşenilor. Minorul a fost dus apoi la pensiune, în aceeaşi zi mama sa mergând la Poliţie. Ancheta­torii au recoltat probe biologice de la Nicuşor Stănescu, aflând astfel că bărbatul nu este tatăl natural al mi­norului. Ulterior, pe 25 noiembrie, l-au reţinut pe Stănescu şi pe Şerban, aceş­tia fiind eliberaţi marţi, de Tri­bunalul Sălaj, primind interdicţia de a părăsi ţara.
Nicuşor Stănescu este condamnat în alt dosar, de Tribunalul Vaslui, la cinci ani de închisoare, decizia nefiind de­finitivă. Procesul său se află în pre­zent pe rolul Curţii de Apel Iaşi, în apel. Alături de Stănescu a mai fost con­damnat la şase ani şi jumătate de în­chisoare şi fostul deputat PDL Dra­goş Iftimie, din Vaslui. Cei doi sunt acuzaţi că, prin intermediul firmelor lor, ar fi prejudiciat statul român, prin evaziune, cu 500.000 de euro. Con­cret, firma omului de afaceri, Koket SRL, achi­ziţiona animale de la persoane fizi­ce din târgurile de animale din judeţele Iaşi şi Vaslui, pe care le sacrifica în abatorul propriu şi producea pro­duse din carne, informau atunci procurorii DIICOT.

Comentarii