Sotia unui politist iesean, acuzată că face bani pe spinarea unor români care muncesc în Danemarca

duminică, 12 mai 2013, 11:20
5 MIN
 Sotia unui politist iesean, acuzată că face bani pe spinarea unor români care muncesc în Danemarca

Revista daneză Fagbladet 3F a publicat în numărul din aprilie un articol amplu despre exploatarea muncitorilor români. Firma Marinelei Drobotă, soţia unui poliţist de la Secţia 1, se ocupă cu trimiterea românilor la muncă în Danemarca. O familie de români susţine că ieşeanca ar încasa bani săptămânal de la fiecare muncitor. Marinela Drobotă respinge ferm acuzaţiile. „Având contract cu patronul danez, am jucat după cum mi-au cântat ei. Muncitorii au avut contract direct cu firma daneză, iar eu am ajutat doar la traduceri“, explică soţia poliţistului

Soţia unui poliţist din Iaşi a ajuns în centrul unui scandal în presa din Danemarca privind exploatarea românilor în această ţară. Potrivit unui ziar aparţinând unui sindicat din Danemarca, un cuplu de români a făcut o plângere împotriva unui patron de bâlci cum că ar fi fost exploataţi. Danezul ar fi contractat forţă de muncă din România cu ajutorul unei ieşence. Ieşeanca spune că la mijloc este o răzbunare a unui fost partener de afaceri cu intenţia de a o scoate din joc şi că nici nu îl cunoaşte pe denunţător. În ultimul an, tot mai mulţi ieşeni au ajuns să muncească în această ţară pe salarii mici, iar numărul plângerilor făcute de aceştia împotriva abuzurilor patronilor a crescut considerabil.

Romanii care au acceptat sa vorbeasca cu jurnalistii danezi

Revista Fagbladet 3F aparţine unui sindicat danez şi a publicat un articol în care subliniază că numărul plângerilor făcute de imigranţi înregistrate în 2012 a crescut simţitor la 17 dosare de exploatare a forţei de muncă. Mare parte dintre acestea sunt făcute de români şi vietnamezi. Reporterii acestei reviste au găsit un cuplu de români care a făcut una dintre plângeri, aceştia lucrând pentru proprietarul unui bâlci ambulant. Potrivit revistei daneze, cei doi i-au solicitat lui Rene Iversen, patronului bâlciului Kjaers Tivoli, ca după şapte luni de muncă să le fie făcute contracte pentru a dobândi dreptul de rezidenţă şi a-şi înscrie copilul la şcoală. Cererea lor s-a lovit de refuzul patronului care a invocat diferite pretexe. Românii au decis să se mute din campingul unde erau cazaţi, iar patronul danez i-a ameninţat cu represalii violente şi a refuzat să le plătească o restanţă salarială de aproximativ 6.000 de coroane daneze, echivalentul a 800 de euro. Reporterii de la revista daneză au subliniat că românii erau îngroziţi de comportamentul patronului. „Românii erau îngroziţi de el (Rene Iversen – n.r.). Când apărea şi începea să urle alergau ca nişte animale hăituite dintr-o parte în alta. Nu ştiau, pentru că nu înţelegeau limba, de ce este nemulţumit, dar fiecare încerca să facă ceva, poate-poate se va linişti“, a povestit unul dintre membrii cuplului. Ziariştii au găsit chiar şi un ieşean care a povestit despre condiţiile de muncă oferite de acelaşi patron. Acesta s-a plîns de mâncarea proastă. „Dar ce, acasă ai mâncare mai bună?“, i-ar fi replicat fiul soţilor Iversen, când muncitorul s-a plâns de calitatea alimentelor primite.

O cotă parte ar ajunge la Iaşi

Publicaţia daneză subliniază că o mare parte a românilor care lucrau pentru patronul bâlciului, Rene Iversen, ar fi fost recrutaţi de ieşeanca Marinela Drobotă. Aceasta este soţia unui poliţist care lucrează la Secţia 1 Poliţie din cartierul Dacia. Muncitorii români intervievaţi au precizat că încasau salarii de 800 – 900 de euro lunar, dintre care o parte, cam 200 de coroane daneze (aproximativ 27 euro) era oprită săptămânal şi direcţionată către Marinela Drobotă. Ieşeanca are însă o altă versiune a situaţiei şi spune că la mijloc este o răzbunare a unui fost partener de afaceri care vrea să o scoată din joc. „Având contract cu patronul danez, am jucat după cum mi-au cântat ei. Muncitorii au avut contract direct cu firma daneză iar eu am ajutat doar la traduceri. Cel care a făcut plângerea că ar fi fost exploatat este un pictor baptist. Acesta nu a fost adus de mine în Danemarca. El a fost pus să facă plângere împotriva partenerului meu de afaceri, Rene Iversen. Tot ce a declarat el sunt minciuni sfruntate. Până anul trecut am lucrat pentru această firmă daneză, iar apoi am hotărât să continui singură. Patronul firmei daneze a spus că eu sunt o sclavă, fiind est-europeană şi că mă scoate din ţara lui. Mi-a spus în faţă. Pentru acesta am făcut servicii de traducere, în sensul că în România, le spuneam oamenilor la ce să se aştepte în Danemarca, condiţiile, ce trebuie să facă, doar atât“, a spus Marinela Drobotă. Tot în revista Fagbladet 3F mai este precizat că în schimbul serviciilor oferite de ieşeancă, atât ea cât şi soţul ei şi copii şi-au petrecut concediul în Danemarca pe cheltuiala lui Rene Iversen. „Am fost, dar nu este ceva ilegal“, a spus ieşeanca. În prezent, ieşeanca recrutează ieşeni prin intermediul firmei MR Power Print SRL, pe care îi direcţionează în domeniul forestier, la firme din Danemarca.


Românii acceptă să munească pe bani puţini

Potrivit jurnaliştilor danezi, românii au devenit principala forţă de muncă pentru majoritatea companiilor daneze care deţin bâlciuri. Romănii sunt astăzi consideraţi cea mai ieftină forţă de muncă din Danemarca. Ei sunt exploataţi în ferme, firme de construcţii sau de curăţenie şi primesc în general oferte de 50-60 de coroane pe oră (7-8 euro), nivel salarial care se ridică abia la jumatate din plata minimă negociată de sindicate. Faptul că românii nu cunosc limba daneză (unii nici măcar nu vorbesc bine engleza sau germana, două limbi folosite în Danemarca) şi nici nu cunosc sau nu înţeleg sistemul, îi face pe aceştia să devină ţintele angajatorilor interesaţi de propriul buzunar.
 

Comentarii