Dosar-bombă finalizat ieri de procurorii DNA

Soţii Cihodaru, acuzaţi de o jonglerie imobiliara de 12 milioane euro în Copou

miercuri, 04 decembrie 2013, 02:50
4 MIN
 Soţii Cihodaru, acuzaţi de o jonglerie imobiliara de 12 milioane euro în Copou

Unul dintre cei mai bogaţi oameni din Iaşi, milionarul în euro Bogdan Cihodaru, a fost trimis în judecată. Este acuzat de o serie de infracţiuni, printre care înşelăciune şi spălare de bani. Alături de milionar, anchetatorii i-au mai trimis în judecată pe avocaţii Maria Bîrnaz şi Călin Safta-Romano, dar şi pe notarul public Ioana Necula şi pe soţia lui Cihodaru, Gabriela. Toţi sunt acuzaţi că ar fi efectuat demersuri ilegale pentru ca Bogdan Cihodaru să obţină terenuri aparţinând Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Iaşi. Procurorii au calculat un prejudiciu imens ce ar fi fost adus statului: peste 12 milioane de euro. „Am încredere deplină că justiţia română îşi va face treaba în acest caz şi că se va face dreptate“, ne-a spus aseară Cihodaru. „Probatoriul procurorilor este varză“, spune avocatul omului de afaceri.

Milionarul Bogdan Cihodaru a fost pus sub acuzare de DNA, într-unul dintre cele mai încâlcite dosare penale instrumentate în ultimii ani la Iaşi, al cărui prejudiciu s-ar ridica la peste 12 milioane de euro şi 200.000 de lei. Potrivit anchetatorilor, Bogdan Cihodaru este acuzat de infracţiuni foarte grave, de la instigare şi abuz în serviciu, la înşelăciune şi spălare de bani. Neca­zul afaceristului ieşean se trage de la două terenuri, de 42 de hectare, respectiv 10 hectare, pe care Cihodaru le-ar fi obţinut printr-o suită de manevre nelegale, potrivit procurorilor. Alături de patronul trustului Terra Imobiliare, anchetatorii au mai trimis-o în judecată şi pe soţia lui Cihodaru, Ga­briela, dar şi doi avocaţi, un notar, un angajat de la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Pu­blicitate Imobiliară, precum şi pe Dumitru Contoloru şi Vasile-Dumitru Pomârleanu.

DNA vorbeşte de o inginerie foarte complicată

Potrivit anchetatorilor, omul de afaceri ieşean şi soţia sa ar fi obţinut abuziv cele două terenuri în urma unor inginerii în care a fost nevoie de intervenţia mai multor persoane. Unul dintre personajele-cheie pare să fi fost Ciprian Gheorghe Maftei, registrator la Cadastru, cel care ar fi dispus, printr-un document, „intabularea ilegală“ a suprafeţei de teren de 42 de hectare pe numele celor doi în cartea funciară a localităţii Iaşi. „În conţinutul documentului, inculpaţii Ma­ftei Ciprian-Gheorghe şi Cihodaru Nico­lai-Bogdan au inserat aspectul nereal conform căruia, referatul asistentului re­gis­tra­tor nu a evidenţiat existenţa unor piedici la intabulare, substituindu-se (de­cizional) comisiilor de fond funciar, co­misiei vizate de dispoziţiile Legii 10/2001 şi/sau instanţei de judecată“, menţionează DNA. Ulterior, pentru a ascunde modul ilicit prin care ar fi obţinut pământul, soţii Cihodaru ar fi apelat la notarul public Ioana Necula, care a autentificat transferul terenului din patrimoniul afaceriştilor în cel al lui Vasile-Dumitru Pomârleanu printr-un contract de donaţie. Actul ar fi fost întocmit de notăriţă fără ca soţii Cihodaru să prezinte titlurile de proprietate.

Un alt teren obţinut fraudulos

Celălalt teren, administrat tot de Sta­ţiunea Viticolă, cu o suprafaţă de 10,5 hec­tare, ar fi fost obţinut de Cihodaru după ce acesta şi soţia ar fi „indus şi menţinut în eroare“ angajaţii de la Cadastru, care au trecut proprietarea în Cartea Funciară a Muni­cipiului Iaşi. „Având intenţia de a ascunde modalitatea ilicită de dobândire a dreptului de proprietate asupra terenului, inculpaţii Cihodaru Nicolai-Bogdan şi Cihodaru Gabriela au împărţit această suprafaţă în două loturi. Ulterior, loturile de teren le-au transferat în proprietatea inculpatei SC Gemada Serv SRL Iaşi şi a inculpatului Pomârleanu Vasile-Dumitru. Statul român a fost prejudiciat în această modalitate cu suma de 2.977.863,48 euro.“
DNA mai spune că notăriţa Ioana Necula ar fi antedatat şi un contract de vânzare a unor drepturi succesorale încheiat între Dumitru Contoloru (soţia acestuia fiind un moştenitor pe linia Veronicăi Bădărău – n.r.) şi Dumitru Pomârleanu privind două tere­nuri amplasate în Iaşi, zona Copou, în suprafaţă de 17 hectare şi, respectiv, 2,8 hectare evaluate la suma de 210.000 euro. Necula ar fi întocmit şi autentificat respectivul contract pe 1 martie, deşi data înche­ie­rii ar fi fost 31.10.2011. „În această moda­litate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 226.489,40 lei, reprezentând impozitul pe care vânzătorul ar fi trebuit să îl achite (la valoarea minimă de taxare de 15 euro/metru pătrat) pentru transmiterea dreptului de proprietate“, spun procurorii.

Cihodaru: „Am încredere în justiţie“

Procurorii DNA au dispus punerea sub sechestru a averii milionarului Bogdan Cihodaru. Prejudicul exact calculat de anchetatori este de 12.186.884 de euro şi 223.489 de lei. Conturile afaceristului sunt, de asemenea, poprite până la concurenţa pre­judiciului imputat de DNA.

Contactat telefonic, Bogdan Cihodaru a precizat că este nevinovat. „Am încredere deplină că justiţia română îşi va face treaba în acest caz şi că se va face dreptate“, ne-a spus aseară Cihodaru. Apărătorul său, cunoscutul avocat Ionel Nechita, a comentat în termeni metaforici ancheta DNA. „Si­tuaţia de fapt a celor de la DNA este ca un ghiveci de legume, că doar suntem în postul Crăciunului. Bine că nu avem carne. După Sărbători, vom disocia fiecare legumă în parte din acest ghiveci. Dacă spun că nu avem carne şi că e un ghiveci, înseamnă că probatoriul este varză. E ca o mâncare de post, cu vânătă, morcovi şi mult ardei iute. Dacă nimerim un jude­cător căruia îi place carnea, s-ar putea să obţinem o achitare“, a spus Nechita. Re­porterii „Ziarul de Iaşi“ au încercat, ieri, să îi contacteze şi pe ceilalţi inculpaţi din acest dosar, însă aceştia nu au răspuns la telefon. Dosarul urmează să fie soluţionat la Curtea de Apel Iaşi.

Comentarii