Spectacol demn de o capitală culturală europeană. Operfado a cuprins Iaşul până târziu în noapte

luni, 15 septembrie 2014, 01:55
2 MIN
 Spectacol demn de o capitală culturală europeană. Operfado a cuprins Iaşul până târziu în noapte

Deschidere remarcabilă a stagiunii Operei Naţionale Române Iaşi, aseară târziu, printr-un spectacol care a făcut mii de ieşeni să simtă aerul unei veritabile capitale culturale, măcar în perimetrul esplanadei Teatrului Naţional. Deşi o manifestare în aer liber, spectacolul, la care publicul abia a încăput în voie, a păstrat pe scena amplasată pe esplanadă toată eleganţa dintr-o sală de spectacole.

 Cei doi artişti special invitaţi la cererea publicului să cânte în această deschidere de stagiune au adunat peste 8.000 de spectatori. Soprana ieşeană, cunoscută la nivel internaţional, Elena Moşuc, alături de tânărul portughez Gonçalo Salgueiro, cântăreţ de fado în ţara lui, au impresionat pentru a doua oară în acest an mii de suflete.

GALERIE FOTO I

Alături de ei, orchestra Operei Naţionale din Iaşi a creat o atmosferă de poveste, muzica auzindu-se până în cartierele mai îndepărtate ale oraşului.

Spectacolul „Magia serii în sunet şi lumină“ a început la ora 20.30 şi a cuprins arii de operă şi de musical, precum şi cântece fado, încununate de jocuri de lumini, lasere şi artificii, până la ora 1:00. „Noutatea stagiunii va fi că, în loc de două spectacole, câte erau programate, vor fi patru“, a anunţat înainte de spectacol managerul Operei ieşene, Beatrice Rancea.

Oameni de toate vârstele au aplaudat muzica de operă

Spectatorii au avut la dispoziţie în jur de 600 de scaune în jurul scenei de pe esplanadă, iar pentru spectatorii din parcul de vizavi şi pentru cei de pe carosabil s-au montat mai multe ecrane, pentru ca şi ei să vadă ce se întâmplă ce scenă. La fel ca la primul spectacol din luna aprilie, cei doi artişti au ştiut să creeze o atmosferă romantică, să sensibilizeze publicul atât prin vocile lor cât şi prin prestanţă.

GALERIE FOTO II

Elena Moşuc şi Gonçalo Salgueiro s-au privit în ochi în timpul duetelor, au trăit fiecare moment artistic pe care l-au interpretat şi au dat dovadă de o tandreţe sinceră, nefardată de specificul evenimentului. Adesea au stârnit aplauze greu de domolit. În partea a doua a spectacolului, portughezul Gonçalo Salgueiro a interpretat, în mod impecabil, în limba română, „Mă dusei să trec la Olt“, moment îndelung aplaudat de miile de ieşeni aflaţi în faţa Teatrului Naţional.

Publicul de la OperFado nu a avut vârstă ori vreo nişă aparte: ieşeni de toate vârstele, de la copii de 5 ani la pensionari, au ieşit din casă să vadă şi să asculte un spectacol grandios, care se organizează doar o dată pe an, în fiecare toamnă, de către Opera Naţională din Iaşi.

Ieşenii care au pierdut spectacolul aseară, pot vedea înregistrări mai jos:

 

 

Citeşte şi LIVE Operfado, un spectacol grandios în aer liber la Iași oferit de Opera Iaşi

 

Comentarii