Spitalele, fără protecție în fața agresorilor. Săptămânal sunt cazuri de violență

luni, 01 august 2016, 02:04
6 MIN
 Spitalele, fără protecție în fața agresorilor. Săptămânal sunt cazuri de violență

O dramă ca aceea din 2012, când un pacient a fost înjughiat mortal la "Sf. Spiridon" de un coleg de salon, se poate repeta oricând. Nicio măsură promisă după acel incident grav nu a mai fost implementată de conducerea unităţii medicale. Cazuri de agresiuni, de mai mică amploare, se petrec aici săptămânal 

Un pacient şi-a pierdut viaţa în 2012 la Spitalul „Sfântul Spiridon”, fiind agresat de colegul de salon, diagnosticat ulterior cu probleme psihice. Alţi bolnavi sunt agresaţi şi în prezent, în cursul internării, de către cunoscuţii sau rudele care i-au băgat în spital. Sub pretextul vizitei acestora, unii aparţinători de drept sau persoane străine care se declară rude intră în spital şi ameninţă pacientul, uneori chiar cu arme albe.

Degeaba la intrarea în spitale sau în clinici conducerea afişează avertismente prin care atrage atenţia că intrarea în unitatea medicală cu arme albe sau de foc este strict interzisă: personalul medical sau reprezentanţii firmei de pază nu pot percheziţiona bagajul pacientului sau al vizitatorilor. „Unii pacienţi invocă faptul că au nevoie de cuţit să-şi taie ceva de mâncare. Nu există legislaţie care să-ţi permită să faci un control al bagajelor pacienţilor, şi în plus accesul vizitatorilor e liber, conform ordinului de ministru 1284/2012. Accesul nu poate fi restricţionat decât în zonele cu risc infecţios, lucru pe care l-am făcut deja”, a subliniat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon”, cel mai mare din Moldova. 

Ucis cu un cuţit adus de acasă 

Pe 11 iunie 2012, Ovidiu Leonida, pacient internat la Spitalul „Sfântul Spiridon”, a murit înjunghiat de un coleg de salon, Ilie Roşu, care l-a rănit grav, deodată, fără să existe un conflict între cei doi. „Pacienţii erau internaţi la cardiologie. Pacientul agresor avea un cuţit cu care îşi tăia mâncarea, şi cu acela l-a înjunghiat pe colegul de salon. S-a intervenit imediat, am luat pacientul înjunghiat şi l-am dus în sala de operaţie cu resuscitare în curs. Am continuat să facem masaj cardiac, a fost unul dintre puţinele cazuri la care am făcut masaj cardiac intern în timp ce chirurgul vascular încerca să coase plaga din cord. Plăgile au fost făcute cu destul de multă putere, încât pacientul nu a putut fi salvat”, a precizat şefa UPU-SMURD.

După patru ani de la evenimentul nefericit, fiul victimei, Rennato Leonida, a precizat pentru "Ziarul de Iaşi" că regretă faptul că nu a acţionat spitalul în instanţă, pentru că promisiunile de atunci ale conducerii nu ar fi fost respectate. „Atunci, conducerea spitalului spunea că va implementa măsuri pentru evitarea situaţiilor de acest gen şi că, printre altele, va introduce folosirea tacâmurilor din plastic. De curând, am fost în vizită la cineva în spital, şi am văzut că tacâmurile sunt din metal, iar pacienţii trebuie să-şi aducă cuţitele de acasă, formula perfectă pentru următoarea tragedie. Tatăl meu a fost ucis cu un cuţit de 13 centimetri pe care agresorul îl adusese de acasă”, a declarat Renatto Leonida. 

Cazuri săptămânale de violenţă 

Violenţa în spitale este o realitate cu care medicii se confruntă chiar şi săptămânal. Cele mai multe cazuri de agresiuni se petrec în unităţile de primire urgenţe, acolo unde pacienţii aflaţi sub influenţa alcoolului sau a substanţelor interzise se manifestă violent, înjurând, bruscând sau chiar lovind cadrele medicale. „Pacienţi violenţi ajung săptămânal în UPU. Aceştia sunt violenţi fie prin natura intoxicaţiei pe care o au, fie prin natura bolii pe care o au. De cele mai multe ori sunt agresivi verbal, dar încearcă să fie şi violenţi fizic, şi ne împing sau ne ameninţă. În astfel de situaţii se cheamă echipa de intervenţie de la firma de pază şi în anumite situaţii sunăm la 112”, a explicat dr. Diana Cimpoeşu.

Potrivit urgentistului, pacienţii violenţi pot fi şi persoane care nu par a fi puse pe scandal, care se revoltă brusc. Unele pot fi calmate uşor. Altele însă nu se liniştesc indiferent de abordarea cadrelor medicale, şi atunci se solicită intervenţia firmei de pază. „În UPU, am instituit următoarea regulă: când cineva devine violent, tot personalul se îndepărtează de el, pentru că, în primul rând, pentru a salva pacienţii trebuie să avem în vedere siguranţa salvatorului”, a mai explicat medicul.  

Asistentă rănită 

În clinici, agresiunile nu sunt atât de frecvente, ci mai degrabă incidente izolate care pot apărea, pe de o parte, între pacienţi şi cadre medicale, şi, pe de altă parte, între pacienţi şi vizitatori, sau între mai mulţi pacienţi.

Cel mai recent caz, soldat cu rănirea unui pacient şi a unei asistente, a avut loc în luna mai în Clinica de Oftalmologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Atunci, un bărbat de 43 de ani care îşi bătuse tatăl şi-l lăsase fără un ochi în urmă cu câteva săptămâni a intrat în clinică şi l-a ameninţat pe acesta, bruscând inclusiv o asistentă medicală. „Pacientul era victima unei agresiuni, de asta s-a şi internat la Oftalmologie. Iniţial, nu a declarat agresiunea, ci a declarat un traumatism, însă după ce a fost internat a declarat că a fost vorba despre o agresiune, şi chiar a spus că are nevoie de suportul echipei medicale. Bolnavul a fost tratat, dar ochiul nu a mai putut fi salvat. În timpul spitalizării a venit acest fiu vitreg, l-a ameninţat cu un cuţit pe pacient, a fost agresiv şi cu personalul medical. Am chemat imediat echipa de intervenţie şi poliţia”, a mai arătat Diana Cimpoeşu.

Cu toate că accesul în spital cu arme albe sau cu arme de foc este strict interzis, conform anunţurilor din toate clinicile spitalului, agresorul a intrat în spital cu un cuţit, fără să fie oprit înainte de a comite agresiunea. Potrivit reprezentanţilor clinicii, controlul bagajelor pacienţilor sau ale vizitatorilor nu este legal şi, prin urmare, în ciuda avertismentelor scrise, în spital se poate intra oricând cu o armă albă. 

Fără pază în weekend 

„Nu ai cum să limitezi accesul vizitatorilor, şi nici nu poţi să controlezi în geanta fiecăruia, pentru că nu ai o baza legală. Incidentele sunt, totuşi, izolate. Mie mi s-a întâmplat, la un moment dat, când eram de gardă, să intervin pentru că nişte persoane care îl bătuseră pe un pacient de-al nostru au venit în spital să facă acelaşi lucru. Era un pacient care lucra ca agent de pază la o discotecă şi a fost bătut de nişte tineri. Aceştia au venit ca nişte vizitatori, doar că au început să-l bată”, a explicat medicul oftalmolog Camelia Bogdănici.

Potrivit medicului, accesul persoanelor străine în spital nu poate fi limitat, cu atât mai mult cu cât, în zilele de weekend, spitalul nu are pază şi nici program pentru vizite. Oftalmologul a mai arătat că cei mai agresivi pacienţi sunt cei aflaţi sub influenţa alcoolului. „Ei vin bătuţi la spital, «căzuţi» cum ne spun nouă, şi, dacă vrei să-i coşi o plagă, pentru că anestezicul nu se prinde, încearcă să-ţi dea o palmă”, a mai spus medicul.

Comentarii