Stare de alerta in Europa. Dunarea face ravagii. 12 morti si zeci de mii de evacuati (GALERII VIDEO)

vineri, 07 iunie 2013, 10:45
3 MIN
 Stare de alerta in Europa. Dunarea face ravagii. 12 morti si zeci de mii de evacuati  (GALERII VIDEO)

Mii de persoane si-au parasit locuintele de teama inundatiilor in estul Germaniei, unde Angela Merkel a efectuat o noua vizita joi, in timp ce mai multe tari din Europa Centrala se aflau in continuare in alerta, anunta Mediafax.

Inundatii record s-au soldat cu cel putin 12 morti in ultimele cinci zile, dintre care 8 in Cehia. Situatia era foarte tensionata in Bavaria si pe teritoriul fostei Republici Democratice Germane, unde mai multe orase erau deja sub ape sau in pericol de a fi inundate.


 

Aflata in campanie electorala, cancelarul Angela Merkel s-a deplasat joi dupa-amiaza la Bitterfeld, dupa ce a efectuat marti vizite in alte regiuni afectate. Merkel, purtand o vesta kaki, a discutat cu militarii si voluntarii care au consolidat un dig cu saci de nisip. Ea a apreciat "formidabila solidaritatea intre oameni", in fata catastrofei. Ea a subliniat ca suma de aproximativ 100 de milioane de euro, un ajutor de urgenta deja promis de catre Guvern, ar putea sa creasca, in functie de bilantul pagubelor. "Dupa ce apele se vor retrage un pic, ar trebui analizate pagubele per ansamblu si, atunci, bineinteles ca vom ajuta, ca ne vom face partea" de munca, a asigurat cancelarul german.Mii de germani s-au refugiat la membri de familie sau prieteni, respectand sfatul de a evacua din partea autoritatilor. Altii s-au refugiat in adaposturi amenajate in scoli sau in corturi. "Reusim sa dormim doar cateva minute, dupa care ne trezim din nou", se plangea Simone Muller, la Bitterfeld (est). "Nu exista nici cea mai mica intimitate", se plange ea.La Halle, in centrul fostei zone chimice in timpul RDG, autoritatile au cerut joi unui numar de aproximativ 30.000 de persoane sa-si paraseasca domiciliul, din cauza pericolului inundatiei, cea mai importanta in ultimii 400 de ani.

In Bavaria, orasul Deggendorf, situat in apropiere de frontiera cu Cehia si Austria, era aproape izolat de restul lumii, potrivit presei locale.

Locuitorii au fost evacuati cu elicopterul din case. Potrivit unor imagini din elicopter difuzate de televiziuni, unele locuinte erau aproape acoperite de ape, iar altele erau in apa pana laprimulnivel.

Riscul ca unele diguri sa cedeze este mare, potrivit agentiei germane DPA.

In aceeasi regiune, apa s-a retras in unele zone. La Passau, locuitorii incepeau sa curete tone de noroi si sa descopere extinderea pagubelor, si anume mobila rasturnata, carti distruse, aparate de uz casnic de neutilizat.

Locuitori din Dresda, un oras baroc aflat pe malul Elbei, incercau sa salveze centrul vechi cu ajutorul unor saci de nisip. Mii de voluntari au participat toata noaptea si dimineata la operatiuni de consolidare.

In Ungaria, serviciile de salvare si mii de voluntari au muncit in timpul noptii la diguri, pe o potrtiune de aproximativ 689 de kilometri ai fluviului.

La Budapesta, nivelul maxim al viiturii este asteptat luni, de aproximativ 885 de centrimetri, un nivel ce va depasi recordul de 860 de centimetri inregistrat in 2006.

 Premierul Viktor Orban a avertizat ca, porivit celui mai pesimist scenariu, zeci de mii de persoane vor fi evacuate, inclusiv cele 55.000 de persoane care sunt cazate in locuinte sociale in capitala ungara.

In Austria, nivelul apei continua sa scada, dupa ce a atins la Koreuburg, in apropiere de Viena, un nivel record.

In Cehia apele se retrageau, iar oamenii au putut sa ofteze usurati dupa cinci zile de inundatii,soldate cu cel putin opt morti. Cinci persoane erau date disparute in continuare, joi, iar alte 20.000 au fost evacuate in intreaga tara, au anuntat salvatori. Mii de gospodarii au ramas fara electricitate, gaze sau apa potabila.

Comentarii