Stema municipiului Iaşi, fluturată pe Bulevardul Ştefan cel Mare. Aţi vazut-o?

marți, 13 octombrie 2015, 14:23
2 MIN
 Stema municipiului Iaşi, fluturată pe Bulevardul Ştefan cel Mare. Aţi vazut-o?

De-a lungul Bulevardului Ştefan cel Mare, pe stâlpii centrali sunt arborate două steaguri: unul prezintă tricolorul, iar celălalt poartă stema municipiului Iaşi.

Pentru cei care nu au recunoscut stema Iaşului, vă prezentăm câteva date explicative.

Aceasta infatiseaza un scut antic, pe camp rosu, o cetate crenelata de argint, avand pe flancuri doua turnulete, timbrate de cate o cruce cu brate egale, iar in centru un turn patrat, mai inalt, cu poarta si ferestrele inchise. Peste tot, in ecuson rosu, un cal in galop, spre dreapta heraldica, avand deasupra o coroana deschisa, de aur. Scutul este timbrat de o coroana murala de argint, cu sapte turnuri, din care iese capul de bour, al carui gat este terminat in forma de lambrechini. 

Cetatea de argint perpetueaza stema moderna a capitalei Moldovei, turnul roman, adoptat la 1851, iar calul insotit de coroana reprezinta emblema sigilara medievala a Iasilor (atestata la 1609). Cele doua cruci, care timbreaza turnuletele laterale, amintesc de bisericile existente candva in incinta Curtii Domnesti (Sf. Gheorghe si Sf. Treime).

Capul de bour al Moldovei, amplasat in crestetul stemei, iesind din coroana murala, subliniaza statutul de capitala pe care orasul Iasi la detinut vreme de trei secole. Coroana murala cu sapte turnuri semnifica statutul de municipiu al orasului Iasi", se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Stema cu scutul roşu şi un cal alb este cea a judeţului Iaşi. 

Semnificaţia elementelor însumate: – Coroana domnească se regaseşte pentru prima dată pe pecetea Iaşilor din anul 1645, lucru nemaiîntâlnit în cazul altor târguri moldovene, care prin trecutul lor ar fi îndreptăţite să adopte un asemenea simbol; – Calul apare în sigiliul localităţii pentru prima dată în anul 1674, având aceeaşi semnificaţie – simbol al vechii aşezări voievodale".

Comentarii