Știați că zborul unei drone în zona intravilană din România este interzis prin lege?

vineri, 22 iulie 2016, 15:20
1 MIN
 Știați că zborul unei drone în zona intravilană din România este interzis prin lege?

Legislația românească interzice în acest moment zborul dronelor în spațiile intravilane din România, iar zborul în extravilan este permis doar după certificarea dronei și anunțarea zborului, a declarat, vineri, Octavian Isăilă, președinte al Institutului de Training, Studii și Cercetări pentru Sisteme de Vehicule fără Pilot și specialist în domeniu.

"În acest moment, în România, zborul cu o dronă sau cu un vehicul fără pilot, așa cum sunt ele denumite, este interzis în intravilan, conform HG nr. 912/2010. Dacă vrei să zbori în extravilan, atunci trebuie să ai drona identificată la Autoritatea Aeronautică Civilă și să suni să anunți zborul la centrul de operațiuni aeriene ROMATSA", a spus Isăilă, prezent la o dezbatere pe tema siguranței în aviație, organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European din România.

Întrebat ce sancțiuni riscă o persoană care lansează o dronă în intravilan, el a răspuns că o astfel de faptă este de natură penală.

El a afirmat că taxele pentru certificarea unei drone ar trebui diferențiate față de celelalte aeronave, în condițiile în care, în prezent, legislația precizează că această taxă este echivalentă cu cea plătită pentru un Boeing 747.

agerpres.ro

Comentarii