Elevii sunt încrezători în note mari la Română

Subiecte mai simple la Evaluarea naţională decât la simulare

marți, 20 iunie 2017, 01:50
3 MIN
 Subiecte mai simple la Evaluarea naţională decât la simulare

Elevii de clasa a VIII-a au susţinut ieri prima probă a Evaluării naţionale. Subiectele li s-au părut tinerilor mult mai simple în comparaţie cu cele de la simulare, iar faptul că au avut şi acum de comentat genul liric la punctul al treilea i-a ajutat să fie mult mai încrezători. Iar dacă elevii au trecut peste stresul examenului după ce au primit subiectele, părinţii lor, care-i aşteptau în faţa şcolii, au fumat neîncetat, s-au plimbat sau au verificat de pe telefon ultimele informaţii cu privire la Evaluarea naţională.

 

La Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” câţiva părinţi îşi aşteaptă copiii să iasă de la examen. Se uită îngrijoraţi unii la ceilalţi şi se îmbărbătează din priviri. „Mi-am luat azi liber de la muncă. Ştiam că o să fiu prea agitată şi nu am vrut să fac vreo eroare”, mărturiseşte una dintre mame. Soţul ei se plimbă pe alee, de la intrare până la băncile de la umbră şi înapoi. A aflat ce subiect a fost la punctul al treilea. „A picat genul liric”, anunţă bărbatul, iar în priviri le apare părinţilor o strălucire veselă. „Vai, dar asta le-a căzut şi la simulare”, spun aproape simultan mamele.

Atmosfera se relaxează brusc, dar apar tot felul de temeri. Dacă nu o să fie atent, dacă nu citeşte de două ori subiectele, poate se gândeşte să mai recitească încă o dată ceea ce a scris. Părinţii cred însă că simularea i-a ajutat să se pregătească mai bine şi mărturisesc că şi atunci au fost la fel de emoţionaţi. „Simularea i-a mai trezit, i-a motivat şi i-a obişnuit cu atmosfera de examen. Iar profesorii au fost foarte corecţi la corectat şi au arătat fiecărui elev valoarea lui”, este de părere una dintre mame. Printre primii care au ieşit de la proba scrisă este Răzvan. Este fericit că subiectele au fost simple şi că la punctul al III-lea a avut genul liric. Nici subiectele de la gramatică nu i s-au părut dificile, iar la punctul al II-lea a avut de făcut o compunere despre o competiţie sportivă. Speră să ia peste 9 la proba scrisă de la Limba şi literatura română şi vrea să rămână tot la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” în clasa a IX-a, la Ştiinţe umane. Nu vrea la un profil real şi mărturiseşte că proba de la Matematică îl sperie un pic.

La câteva zeci de metri, la Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu”, mai mulţi elevi au ieşit deja din sală. Discută despre ceea ce a scris fiecare şi care ar fi fost rezolvarea corectă. Un băiat mărunţel aleargă de la un grup la altul şi este nelămurit care este versificaţia poeziei „Ploaia” de  Magda Isanos, dacă este rimă împerecheată sau sunt versuri albe. Nu pare să se fi descurcat prea bine la gramatică, dar este încrezător cu ceea ce a făcut la compunerea despre competiţia sportivă.Părinţii ai căror copii nu au ieşit încă se mută de pe un picior pe celălalt, se uită la ceas la fiecare minut şi tot oftează. „Noi suntem mai emoţionaţi decât ei. Ne facem griji dacă vor avea medie suficient de mare pentru un liceu bun. Ei nu au nici o problemă acum, noi, părinţii, suntem cei îngrijoraţi”, spune cu convingere o femeie mărunţică, care aşteaptă ca fiul ei să iasă din clasă.
 
Majoritatea elevilor spun că proba de la Limba română a fost una mai mult decât accesibilă, dar nu sunt la fel de încrezători când vine vorba de matematică. Doar un elev ceva mai înalt, cu plete şi alura unui informatician crede că se va descurca mai bine la proba de miercuri. Acum estimează că nota sa la Română este între 9,20 şi 9,60, dar vrea la Matematică cel puţin 9,50. Ţinteşte către un liceu cu profil real.  

Comentarii