Suntem jupâni peste Moldova

luni, 12 decembrie 2016, 02:43
6 MIN

 

FC Botoşani – CSM Politehnica Iaşi 1-3 (0-2), în etapa a XX-a a Ligii I de fotbal. Meciul s-a decis în prima repriză, în care ieşenii au marcat de două ori, iar gazdele au primit două cartonaşe roşii. Böle şi Cristea au fost jucătorii determinanţi. În prelungiri, Ciucur şi Frăsinescu au luat, fiecare, al doilea avertisment, pentru a sta în Cupă şi a juca în meciul cu Dinamo
 
 
 
Botoşani: Iliev – Patache, Miron, Burcă, Muşat – Roman (’64 Astafei), Vaşvari, Willie – Golofca, Elek (’79 Herghelegiu), Greu (’45 Fl. Plămadă). Antrenor: Leo Grozavu
Iaşi: Grahovac – Bosoi, Mihalache, Frăsinescu, Sato (’74 Ţigănaşu) – Ştefănescu (’61 Boiciuc), Creţu (’87 Mitic), V. Gheorghe, Ciucur – Böle – Cristea. Antrenor: Eugen Neagoe.
Cartonaşe galbene: Miron (’25, ’36), Elek (’39), Vaşvari (’82) – Frăsinescu (’34, ‘90^3), Bosoi (’68), Ciucur (2 – ‘90^4).
Eliminaţi: Miron (’36), Golofca (’39) – Frăsinescu (‘90^3), Ciucur (‘90^4).
Arbitri: Ovidiu Haţegan; Sebastian Gheorghe, Adrian Ghinguleac.
 
0-1, min. 23: Böle, cu un şut frumos, dintr-o lovitură liberă, din lateral dreapta;
0-2, min. 37: Iliev a parat şutul lui Cristea, scăpat singur cu portarul, mingea a ricoşat la Böle, care a fost faultat în careu de Miron, Cristea transformând penaltiul;
0-3, min. 61: plecat dintr-o poziţie suspectă de ofsaid, Cristea i-a pasat perfect lui Böle, care a îndeplinit o simplă formalitate, înscriind din careul mic, cu poarta goală;
1-3, min. 70: Burcă, dintr-o lovitură liberă de la circa 25 de metri, la care Grahovac a reacţionat greşit.
 
CSM Poli a câştigat fără drept de apel derbiul Moldovei, derulat sâmbătă, la Botoşani. Multitudinea de factori care au condimentat disputa, orgoliile regionale, miza punctelor, atacurile declarative dintre oficialii celor două formaţii, au făcut ca meciul să înceapă cu pistoalele pe masă. Agresivitatea ridicată nu a făcut casă bună cu luciditatea astfel că portarii au şomat în primul sfert de oră. Tonul fazelor de poartă a fost dat de Roman, care a expediat două şuturi din afara careului (’17, ’19), pe care Grahovac le-a respins. Replica oaspeţilor a venit în minutul 23, primul şut pe poartă aducând şi deschiderea scorului. Partida s-a jucat, practic, între minutele 36 şi 39, când Botoşaniul a încasat două cartonaşe roşii şi un gol.
Cu un avans de două goluri şi doi oameni în plus, Iaşul a jucat economic în actul doi, gândindu-se deja la cele două meciuri dificile din această săptămână. CSM Poli s-a mulţumit să ţină mingea (57% posesie în repriza a doua) şi să-şi conserve avantajul, astfel că rezultatul jumătăţii secunde a fost egal, 1-1, la fel şi cel al fazelor de poartă, Muşat (’59 şi ‘83), de o parte, Creţu (’68) şi Ciucur (’83), de cealaltă, fiind aproape de gol.
Iaşul obţine astfel a treia victorie în ultimele patru runde şi începe să prindă culoare în timp ce Botoşaniul continuă deriva, bifând al şaselea meci fără victorie.
 
Eliminări premeditate la Iaşi
 
^ Miron a fost eliminat pentru două faulturi, al doilea la faza penaltiului, iar Golofca pentru lovirea fără minge a lui Sato. Eliminările oaspeţilor au fost calculate. Frăsinescu şi Ciucur aveau trei cartonaşe galbene în acest sezon şi ar fi trebuit să stea în partida cu Dinamo, din ultima etapă a turului, dacă încasau un avertisment. După ce au luat “galben”, cei doi l-au “cerut” şi pe al doilea, pentru că eliminările le-a adus suspendarea în  partida de mâine, din Cupa României, de la Cluj, contra CFR. “E mai bine că stau în Cupă” a declarat preşedintele CSM, Florin Prunea. Acesta s-a referit şi la situaţia financiară a echipei: “A contat foarte mult că jucătorilor le-a intrat un salariu, cel pe luna septembrie, cu o zi înainte de meci. Forţa noastră stă în linişte. Dacă eşti liniştit şi nu te gândeşti ce pui pe masă familiei, poţi câştiga. Am promisiuni că săptămâna viitoare jucătorii îşi vor mai primi un salariu”. Reamintim, vineri, Fundaţia Sportului Ieşean a virat 400 000 de lei din milionul promis clubului pentru acest final de an, diferenţa urmând, teoretic, să fie încasată de CSM Poli în această săptămână. ^ Finanţatorul gazdelor, Valeriu Iftime, a continuat şi în ziua meciului să-l înţepe pe Prunea, între cei doi existând mai multe atacuri verbale în ultima perioadă. “E doar un portar, nu preşedinte” şi “mult prea mic şi nesemnificativ” au fost etichetele lipite conducătorului ieşenilor de oficialul botoşănean în programul meciului. Florin Prunea a fost înjurat serios de spectatori. ^ Foşti jucători la Iaşi, Herghelegiu şi Plămadă au intrat pe parcursul meciului la gazde. La fel a făcut-o şi Ţigănaşu, care a evoluat la FC Botoşani. ^ Oaspeţii au fost încurajaţi de o galerie consistentă. Observatorul de joc nu le-a dat voie fanilor ieşeni să afişeze mai multe banere care aveau mesaje cu trimitere la alegerile de ieri. ^ Fanii gazdelor i-au cerut demisia lui Leo Grozavu şi i-au înjurat copios pe arbitri. Ironic, după cele două eliminări suferite de botoşăneni, după multe dintre faulturile comise de jucătorii gazde, se scanda “Roşu! Roşu!”. ^
 
Declaraţiile tehnicienilor
Leo Grozavu: “E destul de greu de vorbit după un asemenea rezultat şi o asemenea prestaţie. E al doilea joc acasă în care jucăm cu doi oameni în minus. S-a creat o psihoză, când se vine la Botoşani se aşteaptă ca toată lumea să lovească. Iaşul a ajuns prima dată la poarta noastră în minutul 23. Am luat gol la primul şut, un gol parabil. Am primit apoi penaltiul şi eliminările şi jocul s-a rupt. Din păcate, se simte lipsa lui Fulop, nu avem un golgeter, nu avem lideri care să tragă echipa după ei. E al şaselea meci fără victorie, toate accidentările şi eliminările ne-au dat peste cap”.
Eugen Neagoe: “A fost un joc foarte important pentru noi. Ne-am dorit cele trei puncte, le-am obţinut în urma unui joc bun. Botoşaniul nu şi-a creat nicio ocazie. Am marcat de două ori în prima repriză şi, pe fondul celor două eliminări din tabăra gazdelor, ne-a fost mult mai uşor. Ştiam că vor fi agresivi, le-am spus băieţilor să se aştepte la aşa ceva. Mi-aş fi dorit să mai marcăm în repriza a doua, le-am cerut jucătorilor acest lucru, însă, după golul trei, a intervenit relaxarea. De aceea, i-am certat puţin la final. Vreau să fim concentraţi pe tot parcursul meciului”.
 
CSM-catalog
Grahovac (5) – a parat trei şuturi în prima repriză, a încasat uşor golul.
Bosoi (6) – fără probleme.
Mihalache (6) – sigur.
Frăsinescu (5,5) – şi-a făcut datoria, a luat premeditat al doilea galben, în prelungiri, pentru a putea juca în ultima rundă, cu Dinamo.
Sato (6) – s-a apărat bine, a provocat eliminarea lui Golofca.
Ştefănescu (5,5) – chiar dacă randamentul său nu este ieşit din comun, rămâne cel mai dotat jucător under 21 din lot.
Creţu (5,5) – travaliu şi câteva momente de rătăcire.
V. Gheorghe (5,5) – multe pase greşite.
Ciucur (5) – rezervat în exprimare, a luat un “galben” inutil în prelungiri, salvându-şi prezenţa în meciul cu Dinamo prin încasarea rapidă a celui de-al doilea avertisment.
Böle (8,5) – două goluri, un penalty obţinut.
Cristea (7,5) – gol şi pasă de gol.
Boiciuc (5) – s-a întâlnit rar cu mingea.
Ţigănaşu (5,5) – în media jocului echipei de pe final.
Mitic a intrat în minutul 87.
 

Comentarii