Telescopul Kepler a surprins în premieră, în spectrul vizibil al luminii, moartea violentă a unei stele

marți, 22 martie 2016, 21:59
1 MIN
 Telescopul Kepler a surprins în premieră, în spectrul vizibil al luminii, moartea violentă a unei stele

Explozia incredibil de strălucitoare a unei stele intrate în stadiul de supernovă a fost observată în premieră în spectrul vizibil al luminii, exact în clipele în care s-a produs, cu ajutorul telescopului spațial Kepler, aparținând NASA, conform unui comunicat al Agenției spațiale americane. 

O echipă internațională de oameni de știință, coordonată de Peter Garnavich, profesor de astrofizică la Universitatea din Indiana, a analizat lumina captată de Kepler la intervale de 30 de minute pe o perioadă de 3 ani, provenită de la 500 de galaxii îndepărtate în care se află aproximativ 50 de trilioane de stele, în căutarea fenomenelor violente de moarte stelară denumite supernove. În cadrul acestei analize a fost observată în premieră unda de șoc a unei supernove, în spectrul vizibil al luminii, chiar în clipa în care ajunge la suprafața stelei.

Fizica din spatele acestor evenimente extraordinar de violente le va permite oamenilor de știință să înțeleagă mai bine complexitatea chimică a Universului și chiar cum a apărut viața pe Pământ. "Toate elementele chimice grele provin din explozii de supernove. Spre exemplu, tot argintul, nichelul și cuprul de pe Pământ și chiar din organismul nostru provin din astfel de morți stelare violente. Viața există ca urmare a supernovelor", a explicat Steve Howell, cercetător în cadrul proiectului Kepler, la NASA. 

Agerpres

 

Comentarii