De Sănătate

Punem punctul pe știi

Testări gratuite, fără să daţi sânge, pentru infecţia cu virusul hepatitei C

sâmbătă, 28 octombrie 2017, 01:57
2 MIN

Se recoltează doar o probă de salivă, iar rezultatul se află în 20 de minute.

Continuă testările gratuite pentru ieşenii care urmăresc să afle dacă sunt infectaţi cu virusul hepatitei C. Programul naţional de screening pentru depistarea hepatitei C a ajuns la Iaşi la o nouă etapă: efectuarea de teste într-un cort amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare şi efectuarea de teste pentru personalul sanitar din spitalele ieşene.

„E foarte important să începem aceste programe de de­pistare a persoanelor care sunt in­fectate, dar nu ştiu că au această boală. După ce a contactat virusul hepatitei C, o persoană poate trăi şi 10-15 ani fără simptome. Nu există dureri, omul nu ştie că e infectat, iar în această perioadă «tăcută» a bolii poate transmite mai departe infecţia. În prezent există tratament de vindecare a infecţiei cu virus hepatitic C şi e foarte important să facem astfel de campanii de depistare a bolii în rândul po­pulaţiei“, a spus prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutu­lui Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“.

Acesta a fost prezent ieri la Iaşi, la Sala Verde a Prefecturii, unde s-au prezentat şi noile componente ale campaniei de depistare a infecţiei cu hepatită C.

„Testul nu este dureros, nu se recoltează sânge, ci o probă de salivă. Rezultatele se află în 20 de minute. Important de ştiut: timp de jumătate de oră înaintea testării nu trebuie să se consume alimente, lichide şi nici gumă de mestecat sau dropsuri. Mai doresc să precizez că un rezultat pozitiv nu înseamnă neapărat că pacientul este bolnav de hepatită C. Doar că a contactat virusul. Unele persoane pot contacta virusul şi se vindecă spontan. Cei cu rezultate pozitive la aceste testări vor fi programaţi pentru a face o analiză care poate confirma sau infirma infecţia cronică cu hepatită C“, a subliniat prof. dr. Carmen Do­robăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

De precizat că alături de testarea stradală şi cea a personalului medical din spitale, continuă şi testarea în două farmacii din Iaşi. Ieşenii care doresc să participe la această campanie gratuită de depistare a infecţiei cu hepatita C se pot programa pentru efectuarea unui test într-una din cele două farmacii sunând la call-centerul 021.527.87.90.

Comentarii