Toamna se numără pomenile electorale

marți, 02 septembrie 2014, 01:49
3 MIN
 Toamna se numără pomenile electorale

Parlamentarii vor dezbate în sesiunea de toamnă, pe lângă reducerea CAS şi amnistia fiscală a pensionarilor şi mamelor, mai multe proiecte de lege care prevăd o serie de beneficii pentru alegători, cum ar fi posibilitatea cumulului pensiei cu salariul sau reducerea TVA pentru lapte, fructe şi legume.

Astfel, în această sesiune,senatorii urmează să dea un vot la o propunere legislativă care permite pensionarilor cu venituri care depăşesc nivelul salariului mediu brut pe economie să cumuleze pensia cu salariul ca angajaţi la stat. Mai mulţi aleşi PSD, iniţiatori ai legii, menţionează, în expunerea de motive, că, potrivit Constituţiei, pensia este un drept fundamental, garantat în întregime şi se datorează pentru munca prestată în trecut. Proiectul a primit raport de admitere din partea Comisiei pentru muncă a Senatului şi are mari şanse să fie aprobat de Senat, care este primă Cameră sesizată.
Senatorii ar putea decide, în prima parte a sesiunii care a început ieri, scăderea stagiului de cotizare realizat în grupa 1 de muncă de la şase ani, cât este în prezent, la cinci ani, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare.
Iniţiatori ai proiectului sunt mai mulţi senatori PSD.

Emacu vrea lapte mai ieftin

O altă propunere legislativă ce urmează să intre în dezbaterea Senatului prevede reducerea cotei de TVA pentru laptele de consum, legumele şi fructele proaspete la 9 la sută. Proiectul de modificare a Codului Fiscal a fost iniţiat de un grup de parlamentari aparţinând PSD, UNPR, PPDD, PC, şi PNL, printre care Octavian Bumbu, Gheorghe Emacu şi Radu Mihai Popa. Aceştia menţionează că, potrivit INS, aproape 50 la sută din totalul cheltuielilor unei gospodării din România sunt făcute pentru mâncare, în anul 2012 consumul mediu anual pe cap de locuitor fiind de 66,9 kg de fructe proaspete, 142,5 kg de legume proaspete şi 226,9 litri de lapte şi produse din lapte. Ei arată că schimbările preconizate vor determina ascensiuni calitative în ceea ce priveşte consumul respectivelor alimente, iar românii vor avea posibilitatea să redirecţioneze veniturile spre alte domenii în care se constată carenţe, respective sănătatea, educaţia, turismul.

Avantaje pentru rău-platnici

În sesiunea care va începe, senatorii vor lua în discuţie o iniţiativă legislativă care prevede ca administratorii şi rezidenţii parcurilor industriale să fie scutiţi de la plata impozitului pe clădirile ce vor fi construite. Propunere legislativă pentru modificarea Legii 186/2013 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale are ca iniţiatori mai mulţi senatori PSD. La începutul noii sesiuni, parlamentarii vor lua în discuţie, de asemenea, un proiect prin care se propune ca persoanele care au luat credite ipotecare şi nu le pot achita să beneficieze de suspendarea temporară a executării silite a imobilelor, până la redresarea financiară, fără a plăti cauţiune.

Senatul şi Camera Deputaţilor vor trebui să ia o decizie şi privind o iniţiativă legislativă prin care se propune ca funcţionarii publici şi personalul contractual din primării să fie scutiţi să restituie drepturile salariale de care au beneficiat în temeiul unor dispoziţii de primar sau ca urmare a promovării şi implementării unor proiecte cu finanţare europeană.
Propunerea legislativă are ca iniţiatori parlamentari PDL, UDMR, PSD şi PC, printre care Gheorghe Flutur, Dumitru Oprea şi Mihai Răzvan Ungureanu (FC).  Iniţiatorii invocă, în expunerea de motive, că acest proiect trebuie adoptat deoarece este imposibil să se repare rapid prejudiciul constatat de Curtea de Conturi, angajaţii au fost de bună-credinţă iar practica instanţelor a fost neunitară.
Deputaţii vor trebui, de asemenea, să se pronunţe asupra unui proiect, deja adoptat de Senat, potrivit căruia toate blocurile de locuinţe construite după proiecte elaborate înainte până în anul 1990, cu excepţia celor încadrate în clasa I de risc seismic, ar putea fi reabilitate termic cu fonduri de la buget. În prezent, nu pot fi reabilitate termic cu bani de la bugetul de stat şi din bugetul propriu al primăriilor blocurile de locuinţe construite înainte de anul 1950.

 

Comentarii