Tortura psihologică, mai puţin vizibilă, dar devastatoare

marți, 21 ianuarie 2014, 12:46
2 MIN
 Tortura psihologică, mai puţin vizibilă, dar devastatoare

Tortura psihologică, deşi mai puţin vizibilă decât cea fizică, nu este mai puţin devastatoare, a avertizat marţi organizaţia franceză Acţiunea Creştinilor pentru Abolirea Torturii (ACAT), cu ocazia lansării raportului său anual privind fenomenul torţionar în lume, relatează AFP.

‘Să fii obligat să asculţi muzică foarte tare, umilirile – aceste lucruri pot da naştere unor glume. Oamenii nu-şi dau seama că este ceva extrem de devastator, cu consecinţe dezastruoase’, a comentat pentru agenţia franceză de presă Jean-Etienne de Linares, delegat general al ACAT, dând ca exemplu de astfel de consecinţe ‘halucinaţii, probleme de memorie sau de somn, probleme relaţionale’.

Torturi psihologice precum simularea execuţiei în Siria, expunerea la temperaturi extreme în Sudan, obligaţia de a sta aşezat, fără permisiunea de a merge la toaletă, în Myanmar, sunt metode utilizate de state represive, dar şi de cele democratice, precum Statele Unite, unde raportul evocă cifra de 80.000 de persoane închise în izolare extremă, în penitenciare de înaltă securitate.

În Japonia, ‘condamnaţii la moarte sunt încarceraţi în celule de cinci metri pătraţi, luminate tot timpul, supravegheaţi cu o cameră video şi separaţi de alţi deţinuţi zi şi noapte. Ei trebuie să stea aşezaţi în permanenţă şi să ceară permisiunea să se ridice sau să se culce. Trebuie să stea în tăcere şi să se uite drept în faţă’, potrivit raportului.

ACAT face apel la state să urmeze recomandările lui Juan Mendez, raportorul special al Naţiunilor Unite pe subiectul torturii, care prevăd interzicerea menţinerii unui deţinut în izolare absolută timp de mai mult de 15 zile.

Raportul analizează practica torturii în 19 ţări, continuă France Presse, între care Siria, unde tortura ‘a devenit generalizată şi sistematică’, şi Libia, unde vizează ‘4.000 de persoane deţinute în afara oricărui cadru legal, închise de miliţii şi grupări armate’, precum şi muncitori migranţi şi solicitanţi de azil în drum către Europa.

‘O ţară din două practică tortura’, iar acest fenomen ‘nu se opreşte după căderea dictatorilor’, a subliniat De Linares, citând Tunisia, unde ‘deţinuţii de drept comun continuă să fie torturaţi’. (Agerpres)

Comentarii