Trădare!

marți, 02 februarie 2016, 02:50
3 MIN
 Trădare!

Chiar doreşte UNPR alegerea primarilor în două tururi de scrutin?

Generalii cochetează din nou cu trădarea! La nici două zile după ce Gabriel Oprea a anunţat că UNPR va întări relaţia cu PSD, potrivit vechiului protocol, "progresiştii" şi-au schimbat radical poziţia de luptă. Dacă o lege privind alegerea primarului în două tururi va ajunge în viitorul apropiat în Parlament, ei, uneperiştii, o vor vota fără ezitare. Cu alte cuvinte, partidul generalilor pare să împărtăşească acum punctul de vedere al adversarilor PSD! Ce s-a întâmplat?

Unii vorbesc deja de un şantaj al Uniunii Naţionale pentru Progresul României la adresa PSD. De pildă, pentru a introduce, la alegerile din toamnă, cât mai mulţi uneperişti pe viitoarele liste parlamentare ale "partidoiului", Oprea vrea să-i arate lui Dragnea cât contează micuţul UNPR în jocul politic. Fără partidul generalilor alături, PSD poate fi rapid marginalizat în Parlament de o majoritate constituită în jurul PNL. De asemenea, fără partidul generalilor, într-o competiţie electorală locală în două manşe, PSD ar putea pierde primăriile câtorva mari oraşe ale României.

Alţii dau vina pe Victor Ponta. Bun amic al fostului premier, Oprea nu ar avea vreun interes special ca PSD-uI lui Liviu Dragnea (uzurpatorul lui Ponta) să obţină un scor mare la următoarele alegeri. Dimpotrivă, în ipoteza unor rezultate electorale mediocre ale pesediştilor, nu ar fi exclus să asistăm la o revenire în forţă a micului Titulescu în fruntea "partidoiului". 

Oricum ar fi, duplicitatea UNPR stârneşte uimire şi confuzie. Pe de o parte, prima decizie a UNPR (de a merge cu PSD) dezvăluia faptul că partidul generalilor se retrage în degringoladă de pe frontul de luptă, mai ales după bătălia ghinionistă de la Stalinskaia, când Oprea şi-a trimis la moarte absurdă un motociclist din avangardă. Scandalul care i-a explodat în faţă bravului general i-a coborât la loc pomeţii, dar i-a ridicat sprâncenele într-o eternă căutare a absolutului în politica românească. A nu mai fi deloc, după ce era cât pe ce să fii foarte mare (fără să meriţi în vreun fel această onoare!) îl va macină pentru totdeauna pe viteazul militar Gabriel Oprea.

Pe de altă parte, a doua decizie (de a accepta alegerea primarului în două tururi) ne arată că nu te poţi bază pe cuvântul generalului Oprea. A invoca acum interesul naţional ori dorinţa străzii pare un demers ipocrit şi neavenit. Confruntată cu o reacţie tot mai vizibilă de dezamăgire amestecată cu silă din partea electoratului patriot şi progresist, care reverberează peste tot în ţară, Uniunea Naţională pentru Progresul României se pregăteşte de marele final, unul deloc eroic, după cum se vede. Prin urmare, e foarte posibil ca, peste doar câteva luni, bambilicii generali ai UNPR să fie puşi în faţa unei dileme cruciale: să fugă sau să se ascundă? 

Comentarii