De Sănătate

Punem punctul pe știi

Semnele rahitismului la copii

Transpiraţia la nivelul capului, în timpul somnului, înseamnă rahitism la copii?

joi, 16 aprilie 2015, 22:52
3 MIN
 Transpiraţia la nivelul capului, în timpul somnului, înseamnă rahitism la copii?

Dr. Cătălina Ionescu, Spitalul de Copii „Sf. Maria“ Iaşi: „Rahitismul carenţial este o afecţiune metabolică datorată deficitului de vitamina D, caracterizată prin mineralizare insuficientă a oaselor. Vitamina D intervine în metabolismul calciului şi fosforului.

Semnele clinice sunt reprezentate de:

– semne osoase cu deformări la nivelul oaselor capului, toracelui şi oaselor membrelor (picioare în X sau în paranteze), craniotabes (aspect de minge de ping-pong), fontanela anterioară mare.

– întârziere în apariţia dinţilor până la distrofie dentară

– semne neuro-musculare: hipotonie musculară, hiperlaxitate ligamentară, întârziere în achiziţiile, motorii (merge mai greu, nu stă în şezut);

– altele: mărirea ficatului şi a splinei, transpiraţii, mai ales la cap, risc crescut de infecţii, paloare, până la convulsii hipocalcemice.

Dacă transpiră la cap – mai ales când doarme – copilul poate avea rahitism?

Poate să fie vorba de reahitism, dar nu este obligatoriu. Transpiraţia la nivelul capului, în timpul somnului este obişnuită la copii, cauza fiind adesea necunoscută. Transpiraţia la nivelul capului poate fi încadrată în hiperhidroza idiopatică sau hiperhidroza de diverse cauze (metabolică, endocrină, medicamentoasă etc).

Dacă se întâmplă acest lucru trebuie să-i dau mai multă vitamina D sau mai mult calciu?

Copilul trebuie evaluat, biologic şi radiologic înainte de a mări doza de vitamina D. Hipervitaminoza D poate avea consecinţe mult mai grave decât deficitul.

Cum se administrează vitamina D? În ce luni ale anului? Câte zile pe lună?

Profilaxia rahitismului este indicată la toţi copii până la vârsta de 18 luni, doza zilnică fiind de 400 – 800 ui. Administrarea este continuă, zilnică, exceptând perioadele de cură heliomarină, când nu se administrează. Doza profilactică de vitamina D va fi crescută la 1.000 U.I./zi, pe perioade limitate (nedepăşind o lună), pentru sugarii mici proveniţi din mame ce nu au primit vitamina D profilactic în timpul sarcinii, la prematurii şi dismaturii, cel puţin în primele luni de viaţă, sugarii mici (până la 3-4 luni) născuţi în anotimpul rece, copiii din zonele poluate, cu condiţii de mediu precare, cu pielea hiperpigmentată, din instituţii, sugarii cu îmbolnăviri acute frecvente, precum şi cei cu spitalizări dese sau prelungite, precum şi la copiii cu tratament cronic anticonvulsivant sau în tratament cronic cu cortizon.

La copilul peste 18 luni administrarea de vitamina D depinde de cantitatea de lapte pe care îl primeşte, de alimentaţia bogată sau nu în vitamina D, doza fiind aceeaşi dacă nu sunt îndeplinite criiteriile de mai sus. Practic se recomandă administrarea până la vârsta de 12-15 ani numai în perioadele reci ale anului. Doza zilnică per os ( n.r. – administrare orală) este de 400-800 U.I. sau la interval de 7 zile, câte 3.000-5.000 U.I.

După două săptămâni de utilizare trebuie aruncat flaconul cu picături cu vitamina D?

Fiecare produs de vitamina D are în prescripţie perioada de utilizare după deschiderea flaconului , de aceea trebuie citit şi aplicat.

Cum se administrează calciul?

Atunci când copilul consumă mai mult de 400 ml de lapte pe zi, administrarea de calciu pentru profilaxia rahitismului nu este necesară. Doza uzuală zilnică este de 500 mg de calciu care este furnizată de un comprimat de calciu lactic sau de 5 ml de Calciu gluconic soluţie 10%. Suplimentarea cu preparate de calciu se face în caz de hipocalcemie, în formele comune de rahitism calciul se va administra oral în doză de 50-80 mg/kg/zi timp de 3-4 săptămâni. În formele hipocalcemice calciul va fi administrat timp de 6-8 săptămâni.

Comentarii