Ucraina a întors spatele Rusiei. S-a votat masiv pentru apropierea de UE

luni, 27 octombrie 2014, 09:24
1 MIN
 Ucraina a întors spatele Rusiei. S-a votat masiv pentru apropierea de UE

Blocul Poroşenko a obţinut 23% din voturi în alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Ucraina, iar aliaţii fostului preşedinte Viktor Ianukovici doar 7,6%, depăşind astfel pragul minim necesar pentru accederea în parlament, relevă primele sondaje la ieşirea de la vot (exit-polls).

Ucrainenii au votat masiv pentru o apropiere "ireversibilă"a ţării lor de Europa, a declarat duminică seară preşedintele Petro Poroşenko, în timp ce prooccidentalii au obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare potrivit exit-poll-urilor, informează AFP.

"Mai mult de trei sferturi din alegătorii care au participat la vot au sprijinit puternic şi ireversibil orientarea Ucrainei spre Europa", a declarat preşedintele adresându-se naţiunii.

Astfel, formaţiunea preşedintelui Petro Poroşenko şi alte patru partide pro-occidentale, printre care şi naţionaliştii, au obţinut împreună aproape 70% din sufragii, conform anchetelor sociologice realizate de trei institute de sondarea opiniei publice la ieşirea de la vot.

Frontul Naţional, al premierului ucrainean Arseni Iaţeniuk, a obţinut 21,3% din sufragii, iar pe poziţia a treia s-a plasat mişcarea Samopomich, cu 13,2% din voturi, conform anchetelor sociologice realizate de trei institute de sondarea opiniei publice la ieşirea de la vot.

În parlament vor mai intra formaţiunea fostului premier Iulia Timoşenko, partidul naţionalist Svoboda şi Partidul Radical, al politicianului populist Oleh Liaşko, fiecare obţinând în jur de 6% din voturi.

Principalul partid prorus, format din foşti aliaţi ai preşedintelui Viktor Ianukovici, înlăturat de putere şi marginalizat, va fi, de asemenea, prezent în Parlament cu aproape 8 la sută din voturi, potrivit aceleiaşi surse.
 

Comentarii