De Business

Punem punctul pe știi

Un cunoscut om de afaceri se scufundă în datorii pe zi ce trece

marți, 24 martie 2015, 02:50
4 MIN

Omul de afaceri Alexandru Alexandrov (FOTO) a ajuns să ceară bani de la creditori ca să poată păzi unul din activele deţinut de firma Compania pentru Construcţii Alex SRL. Societatea este în faliment, în prezent lichidatorii încercând să-i vândă activele.

Cunoscutul om de afaceri ieşean Alexandru Alexandrov, unul din primii oameni de afaceri din capitalism, se scufundă din ce în ce mai mult în datorii, iar afacerea din construcţii a intrat în faliment. Cunoscut la începutul anilor 2000 ca unul din cei mai bogaţi ieşeni, Alexandrov a căzut pradă crizei economice şi a pierdut contactul cu evoluţia pieţei construcţiilor în ultimii ani, astfel că în prezent nu îşi mai permite nici să susţină plata serviciilor de pază. Alexandrov a intrat în afaceri în anul 1991 prin firma SC Alex SRL, în prezent cu denumirea schimbată în SC Compania pentru Construcţii Alex SRL, iar după mai bine de 20 de ani de activitate şi-a cerut intrarea în insolvenţă pentru a se adăposti de solicitările creditorilor. Cu datorii de 3,3 milioane lei, dar conectat încă la mediul de afaceri, Alexandrov a reuşit să obţină, în luna mai a anului 2013, aprobarea judecătorului sindic de a pune în aplicare un plan de reorganizare cu un program strict de plăţi către furnizori şi vânzare de active pentru îndestularea creditorilor. Numai că, programul de plăţi nu a putut fi respectat, astfel că administratorul judiciar al firmei, Casa de Insolvenţă A&B SPRL, a solicitat deschiderea procedurii falimentului, cerere acceptată de judecătorul sindic pe data de 1 iulie 2014. „Admite cererea formulată de către administratorul judiciar A&B SPRL (…), dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare al debitorului. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitorului, indisponibilizarea imobilelor, a părţilor sociale şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare. Definitivă şi executorie. Cu drept de recurs în termen de 7 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 01.07.2014”, potrivit sentinţei judecătorului sindic.

 
 
Cere bani pentru firma de pază
 
 
Potrivit ultimului raport publicat de administratorul judiciar al firmei lui Alexandru Alexandrov, creditorii au aprobat oferta de 2.300 lei propusă de evaluatorul autorizat Dan Nisotr Niţescu, de a realiza un raport de evaluare a bunurilor deţinute de societate, pentru a fi valorificate. De asemenea, acelaşi document arată că Alexandrov le-a solicitat creditorilor să pună la dispoziţie fondurile necesare asigurării serviciilor de pază la un imobil situat pe Şoseaua Iaşi – Ciurea, deoarece el nu mai reuşeşte să le achite. „Având în vedere adresa administratrorului special din data de 06.10.2014 prin care acesta ne aducea la cunoştinţă faptul că din cauza unor probleme medicale nu mai poate realiza supravegherea permanentă a punctului de lucru al societăţii situat in Iaşi, Şos. Iaşi-Ciurea unde sunt depozitate unele bunuri proprietatea debitoarei, la data de 07.10.2014 am convocat, pentru data de 14.10.2014, Adunarea Creditorilor cu următoarea ordine de zi: asigurarea unui serviciu de pază specializată pentru punctul de lucru; asigurarea de către creditori a fondurilor necesare pentru contractarea unui astfel de serviciu de pază specializat”, se arată în raport. Potrivit procesului verbal al AC, creditorii au fost acord cu apelarea la un serviciu de pază specializat, dar nu şi să pună la dispoziţie fondurile.
 
 
Preţul cerut pe casă, redus de trei ori
 
 

Ultimul bilanţ contabil depus de Alexandrov, aferent anului 2013, arăta că societatea dispune de active imobilizante în valoare de aproximativ un milion lei. Totuşi, această sumă va apărea micşorată în bilanţul pe anul 2014 după ce Alexandrov a reuşit să vândă unul din active, nişte hale situate pe strada Vasile Ureche, nr. 9, către firma SC Silconex SRL. Oferta societăţii ieşene a fost acceptată de administratorul judiciar în lipsa unei supraofertări, astfel că imobilul a fost vândut cu suma de 150.000 euro (666.165 lei, la cursul din momentul tranzacţiei – n.r.). După ce au fost achitate comisioanele şi taxele aferente tranzacţiei, suma de 625.000 lei a fost plătită către creditorul majoritar, instituţia bancară BRD, acceptată în tabelul definitiv cu o creanţă de 1,1 milioane lei. În cazul în care bunurile pe care le mai deţine Alexandrov pe firma sa nu vor ajuta la stingerea tuturor datoriilor către creditori, cel mai probabil se va ajunge la atragerea răspunderii personale. În anul 2011, omul de afaceri şi-a scos vila de 900 de metri pâtraţi la vânzare cu suma de 1,7 milioane euro. La trei ani distanţă, anul trecut imobilul Alexandrov era dispus să îşi cedeze proprietatea impresionantă petru 600.000 de euro. Unul din anunţurile de vânzare a imobilului a fost postat de agenţia Fidelia Casa, însă în prezent nu mai este valabil, ultima actualizare datând din ianuarie 2013. „A avut un agent al nostru vila în portofoliu, dar a plecat de la noi şi nu ne-am mai ocupat de vânzare. Eu nu am informaţii dacă imobilul s-a vândut sau nu”, a spus Cristian Diaconu, patronul Fidelia Casa. Reporterul „Ziarul de Iaşi” a încercat în dese rânduri şi pe mai multe numere de telefon să îl contacteze pe Alexandru Alexandrov, însă unele din ele nu mai sunt funcţionale, iar cel funcţional nu a răspuns nimeni. Vila apare in prezent la vanzare pe site-ul agentiei Casa Alba.

 

 

Comentarii