Un ilustrator care a pretins că era creatorul personajului Kung Fu Panda, condamnat la doi ani de închisoare

vineri, 05 mai 2017, 20:09
2 MIN
 Un ilustrator care a pretins că era creatorul personajului Kung Fu Panda, condamnat la doi ani de închisoare

Jayme Gordon, un ilustrator care a pretins că era creatorul personajului Kung Fu Panda, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru fraudă şi va trebui să plătească studioului DreamWorks Animation despăgubiri de 3 milioane de dolari, informează The Guardian.

Jayme Gordon, care locuieşte în localitatea Randolph din statul american Massachussets, a intentat în 2011 un proces studioului DreamWorks Animation, pe care l-a acuzat de încălcarea drepturilor de autor şi de faptul că a ”furat” personaje create de el pentru realizarea primului film din franciza ”Kung Fu Panda”, lansat pe marile ecrane în anul 2008.

Procurorii americani au spus că Jayme Gordon,  după ce a vizionat trailerul acelui film, a ”fabricat” şi a antedatat desene ale unor personaje similare cu cele din pelicula ”Kung Fu Panda”. El a creat într-adevăr o serie de desene cu urşi panda înainte de lansarea peliculei, însă schiţele sale prezintă un grad foarte scăzut de asemănare cu personajele din celebrul film animat. După ce a văzut trailerul lungmetrajului, el şi-a modificat desenele originale şi şi-a redenumit proiectul, alegând titlul de ”Kung Fu Panda Power”.

Jayme Gordon, în vârstă de 51 de ani, a dat în judecată compania DreamWorks pentru o presupusă încălcare a drepturilor de autor şi a propus companiei o înţelegere de stopare a procesului, contra sumei de 12 milioane de dolari. DreamWorks a refuzat înţelegerea, iar procesul a continuat pentru încă doi ani, generând costuri de 3 milioane de dolari pentru studioul hollywoodian.

Reprezentanţii DreamWorks au descoperit că Jayme Gordon s-a inspirat în realizarea schiţelor sale dintr-o carte de colorat ce conţine personaje din filmul ”The Lion King”, lansat de grupul Disney, au spus procurorii americani. Jayme Gordon a şters dovezi compromiţătoare din PC-ul lui şi a minţit sub jurământ. Ilustratorul american a fost condamnat pentru fraudă şi sperjur de un juriu federal, în noiembrie 2016.

Condamnarea lui Jayme Gordon s-a produs într-o perioadă în care la Hollywood au loc multe procese intentante în baza unor presupuse încălcări ale drepturilor de autor. În martie, un scenarist al filmului ”Total Recall” a demarat un proces în care a acuzat grupul Disney că a furat una dintre ideile sale atunci când a realizat animaţia ”Zootopia”. La începutul acestei săptămâni, studioul Disney a câştigat în apel un proces demarat de un scriitor şi scenarist din Florida care pretindea că managerii companiei hollywoodiene au folosit creaţii ale sale, fără permisiunea lui, atunci când au creat franciza ”Piraţii din Caraibe”.

Comentarii