Un motor „imposibil” ne va propulsa pe Lună în patru ore

vineri, 31 iulie 2015, 01:49
2 MIN
 Un motor „imposibil” ne va propulsa pe Lună în patru ore

Un dispozitiv de propulsie care nu poate fi explicat de oamenii de ştiinţă pare să funcţioneze.

Călătoriile interplanetare ar putea fi cu un pas mai aproape după ce câţiva cercetători ar fi confirmat că motorul cu propulsie electromagnetică (EMD) – ce ar putea ajunge pe Lună în patru ore – chiar funcţionează, scrie The Telegraph, preluat de hotnews.ro.

EMD a fost conceput de inventatorul britanic Roger Shawyer acum 15 ani, dar a fost ridiculizat la acea vreme pentru că este imposibil din punct de vedere ştiinţific. Motorul produce propulsie folosind puterea solară pentru a genera microunde ce se mişcă înainte şi înapoi într-un container închis. Teoretic motorul ar putea funcţiona la nesfârşit, fără să aibă nevoie de combustibili. Dispozitivul i-a pus în mare dificultate pe oamenii de ştiinţă pentru că sfidează unul din conceptele fundamentale ale fizicii – conservarea impulsului – care statuează că pentru ca ceva să fie propulsat înainte, altceva trebuie să fie împins înapoi. Astfel, forţele din interiorul containerului ar trebui să se anuleze reciproc.

Totuşi, în ultimii ani, NASA a confirmat că apreciază că motorul funcţionează, iar săptămâna aceasta Martin Tajmar, profesor şi conducător al secţiei de Sisteme Spaţiale la Universitatea Tehnologică din Dresden, a arătat că acesta produce propulsie. Motorul este capabil să producă o propulsie de câteva mii de ori mai mare decât o rachetă cu propulsie pe bază de fotoni şi ar putea ajunde pe Marte în 70 de zile şi pe Pluto în 18 luni. O călătorie către Alpha Centauri, ce ar necesita zeci de mii de ani cu tehnologia actuală, ar putea fi făcută în doar 100 de ani. "Am observat o propulsie apropiată de predicţiile iniţiale după ce am eliminat multe surse posibile de eroare, fapt ce ar trebui să impună mai multe cercetări dedicate fenomenului”, a spus Tajmar. “Dacă se va dovedi funcţional, va revoluţiona cu siguranţă călătoriile spaţiale”, a subliniat el.

Totuşi, savanţii tot nu şi-au dat seama cum funcţionează. NASA a sugerat că ar putea avea avea legătură cu manipularea particulelor subatomice care apar şi dispar în spaţiu liber.

 

Comentarii