De Business

Punem punctul pe știi

Una din firmele de consultanţă de renume, la un pas de insolvenţă

miercuri, 25 martie 2015, 02:50
3 MIN
 Una din firmele de consultanţă de renume, la un pas de insolvenţă

Societăţii Avensa Consulting, care a implementat proiecte de sute de milioane de euro, i se cere intrarea în incapacitate de plată.

Una din cele mai solide firme de consultanţă din România, care a realizat şi implementat la nivel naţional proiecte de sute de milioane de euro, trece din nou printr-un moment de cumpănă. Pe numele companiei Avensa Consulting s-a depus la Tribunalul Iaşi o cerere de intrare în insolvenţă. Creditorul care a formulat solicitarea către instanţă este un alt jucător ieşean de pe piaţa serviciilor de consultanţă, ABV Total Proiect SRL. Cererea a fost înregistrată la Tribunalul Sindic în urmă cu două zile dar, momentan, magistraţii nu au stabilit data când va fi analizată.

Anul trecut, la finele lunii noiembrie, compania a primit o lovitură puternică, prin decesul fondatorului şi directorului general. La doar 38 de ani, Ionuţ Nechita, proprietarul Avensa Consulting, considerat de mulţi drept un model în domeniul consultanţei în proiectele cu finanţare europeană, a pierdut lupta cu o boală necruţătoare. Avensa realiza afaceri de 9,5 milioane lei conform ultimului bilanţ disponibil, cel din 2013, şi tot atunci a ieşit pe profit cu jumătate de milion de lei. În cadrul firmei figurau la 31 decembrie 2013 31 de salariaţi, potrivit informaţiilor disponibile pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice. Datoriile firmei erau de circa 2,6 milioane de lei, potrivit aceluiaşi bilanţ citat anterior. Actualmente, în fruntea companiei Avensa Consulting se află văduva fostului proprietar, Roxana Nechita.

Deşi jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” au încercat în repetate rânduri să obţină un punct de vedere din partea oficialilor Avensa acest lucru nu a fost posibil până la închiderea ediţiei. Iniţial, am discutat cu o angajată a companiei de la biroul din Iaşi. Aceasta ne-a spus că pe moment nu putem lua legătura cu cineva din conducerea companiei şi ne-a spus să lăsăm un număr de telefon pentru a fi contactaţi ulterior. Ulterior, am sunat şi pe un număr de mobil, aparţinând Roxanei Nechita dar apelurile au fost tot fără succes. Potrivit unor înregistrări electronice, cele două firme de consultanţă s-au intersectat încă din anul 2009.

La acea dată, unul din proiectele finanţate Regio era „Creşterea calităţii serviciilor ABV Total Proiect prin achiziţionarea de echipamente”, iar Avensa Consulting figurează drept unul din furnizori în fişa de proiect. În contul a circa 18.500 lei, Avensa urma a oferi celor de la ABV Total Proiect servicii de consultanţă pentru elaborea unui plan de afaceri, precum şi servicii de consiliere în managementul proiectului. Totodată, cele două firme care se vor duela sub privirile judecătorului sindic în viitorul nu foarte îndepărtat au semnat anul trecut contracte de prestări servicii cu Consiliul Judeţean Iaşi în derularea proiectului privind parcul agro-industrial de la Leţcani. În dreptul ABV Total Proiect era vorba de un contract în valoare de 168.000 lei, iar în cazul Avensa Consulting de 137.741 lei. Înfiinţată în urmă cu mai bine de 13 ani, Avensa Consulting SRL a realizat şi implementat la nivel naţional proiecte de dezvoltare pentru programe de preaderare şI postaderare pentru un număr de peste 200 de clienţi publici şi privaţi, cu o valoare totală a proiectelor de peste 250 milioane euro.

 

 

Comentarii