UPDATE Premierul polonez Donald Tusk, preşedinte al Consiliului European

duminică, 31 august 2014, 07:58
4 MIN
 UPDATE Premierul polonez Donald Tusk, preşedinte al Consiliului European

Premierul polonez Donald Tusk a fost desemnat în funcţia de preşedinte al Consiliului European, iar ministrul italian de Externe Federica Mogherini în postul de şef al diplomaţiei UE, a anunţat preşedintele în exerciţiu al Consiliului, Herman Van Rompuy.

UPDATE

Desemnarea premierului polonez Donald Tusk pentru preşedinţia Consiliului European a fost primită cu bucurie şi satisfacţie în Polonia, care a celebrat în mai a zecea aniversare de la aderarea la Uniunea Europeană (UE).

"Este vorba de o recunoaştere a capacităţilor Poloniei şi a poziţiei sale în lumea europeană. Este, de asemenea, o lărgire a posibilităţilor sale" de acţiona, a declarat pentru jurnalişti preşedintele polonez Bronislaw Komorowski.

"Pur şi simplu ne bucurăm!", a adăugat el zâmbind.

Purtătoarea de cuvânt a Guvernului polonez Malgorzata Kidawa-Blonska a insistat asupra unui "succes al Poloniei, dar şi al altor ţări din această parte a Europei".

"Europa constituie în cele din urmă o entitate", a apreciat ea.

Ea a amintit că Donald Tusk "a pledat pentru unitate în cadrul Uniunii Europene, necesitatea de a consolida legăturile şi de a avea o abordare comună în politica externă".

Potrivit ei, "poziţia fermă a lui Donald Tusk în situaţia din Ucraina ar fi avut însemnătatea sa".

Donald Tusk, în vârstă de 57 de ani, un proeuropean convins şi adept al unor răspunsuri ferme faţă de Rusia în criza ucraineană, a fost desemnat sâmbătă în funcţia de preşedinte al Consiliului European.

UPDATE

Premierul polonez Donald Tusk, viitorul preşedinte al Consiliului European, a spus sâmbătă că nu îşi poate imagina o Uniune Europeană (UE) fără Marea Britanie, şi a promis să ia în considerare preocupările acestei ţări.

"Uniunea Europeană şi eu însumi vom ţine cont de preocupările exprimate de Marea Britanie", a spus Tusk în cursul unei conferinţe de presă, la Bruxelles, imediat după ce a fost desemnat în funcţia de preşedinte al Consiliului European.

"Sunt sigur că viitorul UE nu trebuie să treacă prin micşorare (…) şi nicio persoană rezonabilă nu îşi poate imagina UE fără Marea Britanie, chiar nici eu însumi nu pot să-mi imaginez", a afirmat el.

"Am vorbit cu (premierul britanic) David Cameron. El a prezentat numeroase propuneri de reformă şi sunt sigur că (…) vom putea să ajungem la un acord, vom putea să depunem eforturi pentru a elimina numeroase bariere", a continuat Tusk.

Înainte de intervenţia lui Donald Tusk, actualul preşedinte al Consiliului European Herman Van Rompuy a enumerat "trei provocări" pe care, potrivit lui, UE trebuie să le înfrunte în următorii ani, şi anume stagnarea economiei europene, criza ruso-ucraineană şi "locul Marii Britanii în Uniune".

Sub presiunea euroscepticilor din ţara sa, David Cameron a promis să organizeze până la orizontul lui 2017, dacă va fi reales la anul, un referendum privind ieşirea Marii Britanii din UE.

UPDATE

Candidatura ministrului spaniol al Finanţelor, Luis De Guindos, la preşedinţia Eurogrupului beneficiază de sprijinul mai multor ţări, inclusiv al Germaniei, dar încă nu s-a luat o decizie, a anunţat sâmbătă preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

"Am văzut că (Angela) Merkel, cancelarul german, crede că (Luis) De Guindos este un candidat care ar fi foarte potrivit pentru a îndeplini aceste atribuţii şi am auzit că şi alte ţări din zona euro au acelaşi punct de vedere", a declarat Herman Van Rompuy în cadrul unei conferinţe de presă, la Bruxelles.

El s-a exprimat în contextul în care europenii, reuniţi într-un summit, i-au desemnat pe premierul polonez Donald Tusk în funcţia de preşedinte al Consiliului European şi pe ministrul italian de Externe Federica Mogherini în postul de şef al diplomaţiei UE.

Cele 28 de state membre UE nu au discutat pe marginea funcţiei de şef al zonei euro, ocupată în prezent de olandezul Jeroen Dijsselbloem.

Decizia va fi luată "în maxim un an", a spus Herman Van Rompuy.

UPDATE

Van Rompuy a făcut acest anunţ pe Twitter, la scurt timp după începutul summitului european de la Bruxelles, în cadrul căruia urmează să fie discutate de asemenea noi sancţiuni împotriva Rusiei, pe fondul agravării situaţiei în Ucraina.

Tusk, în vârstă de 57 de ani, membru al partidului conservator european PPE, era deja considerat marele favorit pentru a-i succede lui Van Rompuy la preşedinţia Consiliului.

Această nominalizare va trimite un mesaj de fermitate Rusiei, în timp ce Polonia, o fostă membră a blocului comunist, face parte dintre ţările care susţin ferm Ucraina de la începutul crizei.

Polonia nu este membră a zonei euro.

Federica Mogherini, în vârstă de 41 de ani, actualul ministru italian de Externe, considerată însă mai puţin fermă faţă de Rusia, era de asemenea creditată cu şanse mari de a obţine postul de şef al diplomaţiei europene.

Ea provine din Partidul Democrat italian, membru al familiei socialiste europene.

După victoria zdrobitoare a Partidului Democrat în alegerile europene, premierul italian Matteo Renzi a propus-o pentru a-i succeda în noiembrie britanicei Catherine Ashton.

Federica Mogherini, care are puţină experienţă, şi-a multiplicat în ultimul timp călătoriile în străinătate, în special în Ucraina şi Rusia. Întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele rus Vladimir Putin i-a atras critici aspre din partea mai multor ţări din Europa de Est, care au acuzat-o că ar fi "prorusă".

Mediafax

 

Comentarii