„Va fi important pentru Iaşi să găsiţi metode rapide de a îmbunătăţi infrastructura”

sâmbătă, 27 septembrie 2014, 01:54
7 MIN
 „Va fi important pentru Iaşi să găsiţi metode rapide de a îmbunătăţi infrastructura”

Un interesant interviu cu excelenţa sa Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, cel care asigură interimatul funcţiei de ambasador, vacantă de mai multe luni.

– Ce părere v-a lăsat Iaşul, după prima dumneavoastră vizită?
– E un oraş foarte frumos, într-o regiune foarte frumoasă. Am fost ieri (n.r. – joi) la Mănăstirea Cetăţuia şi cred că este, sincer, unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pământ (râde). E absolut superb, am gustat şi din vinul făcut acolo – a fost delicios – şi ne-am întâlnit cu mai mulţi oameni. Am vorbit cu câţiva studenţi de clasa a XII-a despre antreprenoriat şi ne-am întâlnit şi cu persoane de la Camera de Comerţ. Am fost foarte bucuros să văd pasiunea pe care o au conducerea Bibliotecii Centrale Universitare şi cei de la American Corner Iaşi. Ne-am întâlnit cu primarul şi cu preşedintele CJ şi ne-au prezentat o privire de ansamblu asupra ţelurilor şi a lucrurilor pe care încearcă să le facă în oraş. Aş spune că ambii mi-au povestit destul de mult despre unde ar vrea să meargă cu proiectele din oraş, şi cred că, uitându-te în jur, se vede progresul, şi sper ca acesta să continue.

Să ne asigurăm că se respectă legea

– Care este interesul investitorilor americani în România, în special în zona de est, unde este şi Iaşul?
– Am avut oportunitatea să vizitez o companie americană, Delphi, şi să văd uzina lor de ultimă generaţie, care angajează câteva mii de oameni, şi cred că e un exemplu bun. E un exemplu care ilustrează beneficiile pe care le poate aduce investiţia SUA într-o regiune, şi e un exemplu puternic despre ceea ce se întâmplă atunci când administraţia locală şi naţională vorbesc împreună cu companiile şi le întreabă: de ce aveţi nevoie? Ce putem facem ca să vă sprijinim iniţiativele? Am văzut şi prin oraş că aveţi reprezentate câteva companii de IT din SUA, şi mă bucur să văd asta. Ce ne spun lucrurile acestea? În primul rând că este importantă educaţia, faptul că vrei să construieşti o mână de lucru calificată, care să poată să facă tipurile de operaţiuni globale pe care le vor aceste companii. Asta e important, şi trebuie să continue. Al doilea lucru este legat de infrastructură. Trebuie să te asiguri că toate companiile care vor să facă un produs aici pot să îl distribuie unde vor, fie că e vorba de în România sau în afară, pe cât de rapid posibil. Va fi foarte important să continui să găseşti metode transparente şi rapide de a îmbunătăţi infrastructura. Şi mai este o chestiune importantă, la nivel naţional: să ne asigurăm cu toţii că se respectă legea, că procesele judiciare şi contractele sunt respectate şi că firmele înţeleg care sunt regulile atunci când intră în ţară, ca să îşi poată face planuri de lungă durată pentru afacerile lor.

– E posibil să crească numărul companiilor care investesc în România?
– Cred că nu e doar posibil, ci şi probabil să se întâmple acest lucru, dacă în zonele respective educaţia este în creştere, dacă infrastructura este dezvoltată şi dacă aplicarea legii continuă. Mai contează foarte mult şi transparenţa pe frontul fiscal; în ceea ce priveşte taxele, spre exemplu, lucrurile trebuie să fie foarte clare.

– Mai avem de lucrat aici…
– Da, dar lucrurile se mişcă într-o direcţie bună, şi sper ca acest lucru să continue. Sper să existe discuţii cu comunitatea din lumea afacerilor ca să înţelegem exact ce se întâmplă şi ce doresc aceştia să facă.

Nu m-aş îngrijora cu privire la securitatea României

– Studenţii români şi tinerii pleacă în număr mare din ţară, iar SUA este una dintre destinaţiile cele mai căutate. Ce spune acest lucru despre sistemul educaţional şi dezvoltarea economică a ţării?
– Ne bucurăm de posibilitatea ca oamenii să vină să studieze în SUA, avem multe de oferit din punct de vedere educaţional, iar în unele domenii chiar şi la nivel de angajări. Dar cred că această plecare vorbeşte de importanţa de a te dezvolta în zonele despre care am discutat, şi sper să vedem, din moment ce tinerii pleacă, îşi termină educaţia şi capătă şi nişte experienţă în câmpul muncii, că vor începe să aibă câteva idei despre cum să se întoarcă şi să participe la construirea economiei de aici. Cred că asta e un pas important care ar trebui gestionat de toată lumea, chiar şi familiile, care să le spună că sunt oportunităţi, să vină să facă afaceri aici, până la Guvern, care să găsească metode a încuraja oamenii, să le spună „Veniţi înapoi, investiţiile voastre vor fi în siguranţă, vor fi profitabile“.

– Conflictul din Ucraina se apropie şi de graniţele României, în ciuda armistiţiului de la Minsk. Cât de mare credeţi că este pericolul ca acest conflict să ne afecteze direct?
– România este un aliat important, parte din NATO, şi un membru al UE.  Deşi evenimentele din Ucraina în ceea priveşte Rusia sunt un motiv de îngrjiorare, nu m-aş îngrijora despre ele cu privire la securitatea României. NATO a spus destul de clar în ultimele săptămâni, chiar şi la summit-ul din Ţara Galilor, că securitatea graniţelor va fi asigurată. Căutăm acum metode de a arăta o prezenţă perpetuă, ceea ce înseamnă mai multe avioane în zbor, mai multe bărci în apă şi pregătire mai bună în rândul trupelor terestre la toţi aliaţii noştrii, iar România e o parte importantă din acest proces.

– Putem să vorbim despre aceste acţiuni ca despre o demonstraţie de forţă mai degrabă decât o serie de demersuri concrete pentru ca locuitorii vecinilor Ucrainei să se simtă mai în siguranţă?
– Personal nu aş vorbi despre o demonstraţie de forţă, pentru că am spus de mai multe ori că nu credem că soluţia din Ucraina trebuie să fie militară. Îndemnăm ambele părţi să fie implicate în continuarea înţelegerii de încetare a focului de la Minsk şi sperăm că acest progres va continua şi că acţiunile nefericite ale Rusiei pot fi întoarse. Pot însă să spun că aceste exerciţii, prin noile dispuneri de trupe care încă nu sunt decise, vor fi văzute ca o pregătire avansată din partea NATO, ca un semn că se poate descurca cu orice situaţie ar putea apărea, fie că e în această regiune sau în altele, din afara zonei NATO.

E extrem de important ca atunci când vrei să atragi investitori să ai cel mai curat sistem economic

– Se mai poate întoarce Rusia la relaţiile pe care le avea cu NATO, cu SUA, cu UE, după acest conflict?
– Noi asta sperăm. Tot ce se întâmplă acum legat de Rusia depinde de acţiunile ei. Aşa că o schimbare în atitudine, o schimbare în aceste acţiuni ar putea duce cu siguranţă la alte schimbări, dar până când aceste lucruri se vor întâmpla trebuie să continuăm să facem ceea ce facem acum.

– Deci nu au ajuns încă la un punct din care nu se mai pot întoarce.
– Nu cred asta, şi sper că vom putea să continuăm să ne mutăm pe un plan mai stabil. Sancţiunile au început să funcţioneze, au un efect, cred că acordul de încetarea a focului a luat fiinţă şi datorită determinării comunităţilor internaţionale, deci cred că vom continua să avansăm pe aceste fronturi şi să o încurajăm pe Rusia să îşi modifice comportamentul.

– Cum afectează corupţia din administraţia naţională şi locală posibilele investiţii?
– Corupţia se întâlneşte peste tot şi trebuie să fim vigilenţi ca să ne putem lupta împotriva ei. Momentan, România a avut câteva alunecări în rank-urile internaţionale şi e un semnal spre care trebuie să se uite şi să îşi dea seama cum se poate avansa. E clar că a existat multă muncă depusă în aplicarea legilor, a independenţei justiţiei, şi cred că trebuie să realizăm că nu există soluţii care apar după ce baţi din palme. Sunt evoluţii, trebuie să treacă timp, iar noi vrem să lucrăm cu România. Vrem să dezvoltăm mecanisme transparente, deschise, să se aplice legile şi să existe un sistem judiciar puternic şi independent astfel încât companiile care vin să o facă cu încredere. E extrem de important ca atunci când vrei să atragi investitori să ai cel mai curat, puternic şi deschis sistem economic posibil.

Comentarii