VIDEO: Astăzi se împlinesc 79 de ani de la moartea unui mare fiziolog rus

vineri, 27 februarie 2015, 08:54
1 MIN
 VIDEO: Astăzi se împlinesc 79 de ani de la moartea unui mare fiziolog rus

Pe 27 februarie se împlinesc 79 de ani de la moartea fiziologului rus Ivan Pavlov. Moştenirea pe care a lăsat-o medicinei a fost una semnificativă, Pavlov fiind primul om de ştiinţă care a studiat fenomenul condiţionării clasice.

Fiziologul rus a făcut o serie de experimente pe un câine pentru a înţelege reflexul condiţionat, iar copiii învaţă şi astăzi despre acestea la orele de Biologie.

În anii 1890, rusul laureat al Premiului Nobel a investigat funcția gastrică a câinelui prin externalizarea glandei salivare pentru a putea colecta saliva produsă ca răspuns la mâncare. În timpul experimentelor a observat că tendinţa de a saliva apare înainte ca hrana să ajungă efectiv în gura câinelui.

A început să cerceteze mai îndeaproape acest lucru şi a ajuns să stabilească legile fundamentale pentru apariţia şi eliminarea salivei – numite "reflexe condiţionale". Practic, şi-a dat seama că salivarea apărea condiţionat, ca urmare a experienţelor precedente ale animalului.

Câinele pe care a făcut experimente Pavlov a fost împăiat şi expus la muzeul dedicat lui Pavlov, aflat în Riazan, Rusia.

Alte semnificaţiile istorice ale zilei de 27 februarie găsești pe descopera.ro 

Comentarii